Till Start

Vårdgivarguiden

Utbildningsdirektiv

Ersättningen för genomförandet av utbildningsuppdraget är dels en statlig ersättning dels medel avsatta av Region Stockholm. I Region Stockholms Utbildningsdirektiv fastslås respektive vårdgivares rättigheter och skyldigheter i fråga om omfattning av utbildningsveckor samt ersättning för dessa. Enligt direktiven ska utbildningsplatser tillhandahållas av vårdenheterna i minst samma omfattning som föregående år. Utbildningsdirektiven undertecknas av Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör varefter ansvarig representant/företrädare för vårdgivare som erhåller utbildningsmedel försäkrar att de tagit del av och förbinder sig att följa direktiven.

Utbildningsavtal

Region Stockholm har tecknat avtal med lärosäten och universitet om att tillhandahålla utbildningsplatser för studenters verksamhetsintegrerade lärande i hälso- och sjukvården.

Hanteringsordning av utbildningsplatser

Respektive lärosäte förmedlar behovet av platser till vårdverksamheterna via it-stödet Klipp (Kliniskt Placeringsprogram). Mottagare är vårdenheternas VIL-samordnare. VIL-samordnaren reserverar därefter utbildningsplatser i Klipp på respektive enhet/avdelning. Efter att enheten/avdelningen godkänt reservationerna meddelar VIL-samordnaren universitetet/högskolan om tillgängliga utbildningsplatser.

Återtagande av utlovade utbildningsplatser

Det förekommer att vårdenheterna återtar utlovade utbildningsplatser på grund av förändrade förutsättningar såsom personal- eller kompetensbrist, ombyggnationer etc. Det förekommer också att universitet/högskolor återlämnar tilldelade utbildningsplatser på grund av förändrat studentantal etc. Det finns behov av tydlig struktur för hur ansvaret för sådana återbud ska hanteras.

Ansvar och arbetsgång vid vårdenhets återtagande av utlovad utbildningsplats:

  1. Beslut om återtagande av utbildningsplats på en vårdenhet fattas av vårdenhetens chef. Återtagande av utbildningsplats ska i första hand hanteras inom den egna kliniken/verksamhetsområdet eller motsvarande genom att ersättningsplats tas fram inom den egna kliniken/verksamhetsområdet eller motsv. Detta sker i samverkan med VIL-samordnaren som korrigerar i Klipp och meddelar universitetet/högskolan. Vårdenheten ska inte vända sig direkt till högskolan/universitetet.
  2. Om likvärdig ersättningsplats ej går att ordna inom den egna kliniken/verksamhetsområdet eller motsv. går frågan vidare till övergripande ledningsnivå där utbildningsansvarig inventerar möjligheterna att ordna ersättningsplats inom annan del av den egna förvaltningen/bolaget/vårdverksamheten. Detta sker i samverkan med VIL-samordnaren som korrigerar i Klipp och meddelar universitetet/högskolan.
  3. Om övergripande ledningsnivå bedömer att likvärdig ersättningsplats ej går att ordna inom den egna förvaltningen/bolaget/vårdverksamheten kontaktar VIL-samordnaren de övriga VIL-samordnarna i länet ang. ersättningsplats inom annan förvaltning/bolag/vårdverksamhet.
  4. Om ersättningsplats ej kan ordnas enligt ovanstående arbetsgång lyfts frågan till utbildningsansvariga på avdelning Utbildning som inventerar om det finns andra vårdenheter inom länet med utbildningsuppdrag som kan tillhandahålla likvärdig ersättningsplats.
  5. Om likvärdig ersättningsplats ej kan ordnas enligt ovanstående arbetsgång kontaktar utbildningsansvariga på avdelning Utbildning aktuellt universitet/högskola för besked.

Ansvar och arbetsgång vid universitet/högskolas återlämnande av reserverad utbildningsplats

Återlämning av reserverad utbildningsplats görs i samråd med VIL-samordnaren i respektive vårdverksamhet. Registrering i Klipp av återlämnad plats ska göras i god tid av universitet/högskola. Sker återlämningen senare än två veckor innan start av VFU, eller under påbörjad VFU, fakturerar verksamheten universitetet/högskolan full VFU-ersättning för hela perioden.

  • Uppdaterad: 10 september 2024

  • Faktagranskad: 10 september 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Susanne Kalén, hälso- och sjukvårdsförvaltningen