Rutin gällande utomlänsstuderande vid förfrågan om plats för VIL
Verksamhetsintegrerat lärande, VIL, är ett samlingsbegrepp för de pedagogiska modeller som bygger på samverkan och integrering mellan högre utbildning och arbetsliv.
VIL kan ske i form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU), studiebesök, auskultation, hospitering eller fältstudier inom öppen och sluten hälso- och sjukvård, omsorg eller annan relevant verksamhet.
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är i huvudsak förlagd till olika enheter inom lärosätets omkringliggande område. Vissa lärosäten erbjuder även sina studenter möjlighet att genomföra VFU utanför lärosätets omnejd.
Vid förfrågan om VFU-plats inom Region Stockholm gäller följande:
- Studenter som går utbildningsprogram på lärosäten som Region Stockholm har avtal med prioriteras och bereds alltid plats i första hand.
- Studenter som går utbildningsprogram på lärosäten utanför Stockholms län och som är folkbokförda i länet kan i mån av plats beredas plats.
- Studenter som går utbildningsprogram på lärosäten utanför Stockholms län men som inte är folkbokförda i länet kan inte beredas plats.
- Förfrågan om plats ska alltid ske genom lärosätets VIL-samordnare. Studenter ska inte själva kontakta verksamheterna.
- Verksamhetens VIL-samordnare kan tidigast lämna besked den 15 maj förhöstterminen och tidigast den 15 november för vårterminen.
- E-tjänstekort ska beställas av lärosäte och bekostas av Region Stockholm.
- Studenten ska uppvisa godkänt hälsointyg enligt krav från Smittskydd Stockholm.
- Lärosätet måste uppge kursansvarig alternativt annan kontaktperson med telefon/mobil samt e-post som ska kunna kontaktas om problem uppstår med student. Fakturaadress och ev. ref nummer ska också uppges.
- Ersättning räknas utifrån Region Stockholms fastställda taxa.
- Lärosätena ansvarar för lärarkompetens i samband med kliniska examinationer.
Ska användas vid anställning respektive vårdtagarnära lärande inom vården i Region Stockholm och i vårdverksamheter som har avtal med Region Stockholm.
Utomlänsstudenter läggs in i Klipp enligt följande:
- Om studentkategorin inte redan finns i Klipp kontaktar VIL-samordnaren i mottagande vårdverksamhet Klipp servicedesk som lägger in en ny.
- VIL-samordnaren i mottagande vårdverksamhet reserverar platsen i Klipp.
- Studentnamn och kontaktuppgifter publiceras i Klipp, via Klipp servicedesk.
- När student är publicerad i Klipp, och uppgifter därmed har förts över till Ek, informerar VIL-samordnaren lärosätet så de kan göra sin e-tjänstekortbeställning.