Tobaks- och nikotinbruk
Tobaksrökning är den största riskfaktorn för olika cancersjukdomar och sjukdomar i lungor, hjärta och kärl. Även passiv rökning och rester av tobaksrök på till exempel möbler, hår och hud påverkar hälsan negativt.
Tobakssnusning ökar risken för diabetes typ 2, vissa typer av cancer och ett allvarligare förlopp vid hjärtinfarkt och stroke. Så kallade tobaksfria nikotinprodukter som vitt snus och vissa e-cigaretter innebär också risker för hälsan, då nikotin har negativ påverkan på hjärta-kärl och hjärnans utveckling.
Rökning och snusning under graviditet ökar risken för olika komplikationer och fosterdöd. Nikotin förs över till barn vid amning.
Produkter som inte innehåller tobak och nikotin, till exempel vissa e-cigaretter, kan ändå innehålla cancerogena ämnen och vara luftvägsirriterande.
Hälsovinster
Vid rökstopp förbättras blodcirkulation, lungfunktion, immunförsvar och sårläkning. Risken för hjärtinfarkt, stroke och flera cancerformer minskar. Genom att vara rökfri i samband med operation minskar risken för komplikationer. Rökstopp kan ha positiva effekter på den psykiska hälsan som till exempel depression, ångest och stress. Det är aldrig för sent att sluta röka, hälsovinsterna vid rökstopp gäller även för äldre personer.
Vid snusstopp sjunker pulsen och blodtryck redan under första dygnet. På sikt förbättras munhälsan och risken för diabetes typ 2 och vissa typer av cancer minskar. Om gravida som röker eller snusar slutar i början av graviditeten, minskar riskerna till nivåer som är jämförbara med de som inte använt tobak under graviditeten.
Hälsoläge
Andelen rökare i Stockholms län (cirka sex procent, jämnt fördelat mellan vuxna kvinnor och män) minskar men är fortsatt hög i vissa grupper. Andelen dagligrökare är högre bland individer med enbart förgymnasial utbildning jämfört med eftergymnasialt utbildade. Bland personer med psykiatriska diagnoser är rökning vanligare än i befolkningen i stort. Det finns områden där 17 procent av männen röker och 15 procent av spädbarnen utsätts för tobaksrök. Användningen av e-cigaretter bland ungdomar har ökat och mer bland tjejer. Rökning orsakar 10 procent av sjukdomsbördan i länet.
Andelen snusare i länet har ökat. Det är fortfarande vanligare att män snusar jämfört med kvinnor. Användning av vitt snus har ökat bland unga tjejer och även ökat bland kvinnor under 45 år. Snusandet skiljer sig inte nämnvärt mellan personer med kort och lång utbildning.
Det går att få en snabb överblick av hur livsvillkor, levnadsvanor och hälsa fördelar sig och utvecklas över tid i region Stockholm med webbverktyget Folkhälsokollen.
Nationella riktlinjer och vårdprogram
Stöd för beslutsfattare inom regional och kommunal styrning och ledning i hälso- och sjukvården från Socialstyrelsen. Gäller från 2018.
Stöd till vårdpersonal hur åtgärder ska genomföras i hälso- och sjukvården från Nationellt kunskapsstöd på 1177 för vårdpersonal. Gäller från 2021. Reviderad maj 2023.
Åtgärder
Enligt rekommendationerna bör hälso- och sjukvården råda alla att avstå från tobaks- och nikotinbruk. I det allmänna rådet ingår vattenpipa och e-cigarett. Rekommenderad insats till vuxna som röker är i första hand kvalificerat rådgivande samtal. Stöd till riskgrupper ska prioriteras, se tabell nedan.
Rekommendation om åtgärd vid tobaks- och nikotinbruk för olika riskgrupper
Riskgrupp | Rekommendation om åtgärd vid tobaks- och nikotinbruk |
---|---|
Vuxna med särskild risk som röker dagligen |
Erbjud kvalificerat rådgivande samtal (1) Rådgivande eller kvalificerat rådgivande samtal med tillägg av nikotinläkemedel och/eller tillägg av läkemedel för rökavvänjning (vareniklin, bupropion) (2) |
Vuxna som ska genomgå en operation och som röker (även sporadiskt) |
Erbjud kvalificerat rådgivande samtal med erbjudande om tillägg med nikotinläkemedel. Erbjud rådgivande eller kvalificerat rådgivande samtal med tillägg av läkemedel för rökavvänjning (varenklin). |
Unga under 18 år med tobaks- och nikotinbruk (även sporadiskt) |
Erbjud kvalificerat rådgivande samtal. Erbjud webbaserad intervention. |
Gravida med tobaks- och nikotinbruk (även sporadiskt) |
Erbjud rådgivande samtal till gravida som röker. Erbjud rådgivande samtal till gravida som snusar. |
KVÅ-koder
KVÅ är en klassifikation av vårdåtgärder inom hälso- och sjukvården och när koder rapporteras skapas en statistisk beskrivning av vårdens innehåll.
DV111 - Enkla råd om tobak*
DV112 - Rådgivande samtal om tobak*
DV113 - Kvalificerat rådgivande samtal om tobak*
*definitionen av tobak i vårdprogrammet omfattar även nikotinprodukter och e-cigarett.
Informationsmaterial
Informationsmaterial som vänder sig både till personal och till patienter.
Utbildningar
Relaterad information
Lagen syftar till att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och liknande produkter samt med exponering för rök från tobak och utsläpp från liknande produkter.