Till Start

Vårdgivarguiden

Mål och insatsområden 2025–2026

Katarakt, även kallat grå starr

Patienter som genomgår kataraktkirurgi ges onödig kombinationsbehandling av läkemedel i för stor utsträckning. För patienten innebär det en ökad kostnad för läkemedlet och två olika ögondroppar att administrera flera gånger dagligen i det opererade ögat i stället för en sorts ögondroppe. Riktlinjen för katarakt slår fast att lokala steroider eller NSAID rekommenderas som inflammationsprofylax efter okomplicerad kataraktkirurgi på annars friskt öga. Kombinationsbehandling bör reserveras för komplicerade fall och fall med samsjuklighet exempelvis med diabetes. RPO har målet att patienter ska få korrekt postoperativ behandling efter kataraktoperation och att detta följs via uppföljningsvyn för RPO ögonsjukdomar.

Översikt och uppföljning

Analysområden

Öppenvinkelglaukom

Öppenvinkelglaukom är en kronisk ögonsjukdom, som kan leda till varaktig synnedsättning för patienten. Den förekommer i en stor patientgrupp där resursanvändningen bör fördelas strategiskt för att uppnå en kunskapsbaserad och effektiv vård.

I dagsläget har Region Stockholm fler glaukomdiagnoser per 100 000 invånare än övriga regioner, men färre förskrivna glaukomläkemedel. Det är mer vanligt med diagnosen misstänkt glaukom än övriga inom gruppen glaukom. RPO fortsätter att analysera och följa glaukomdiagnoser och förskrivna glaukomläkemedel inom sjukvårdsregion Stockholm-Gotland. Det finns en nationell riktlinje för adekvat uppföljning och behandling av öppenvinkelglaukom.

Prioriterat sakkunnigarbete

  • Tydliggöra vilken vårdnivå inom ögonsjukvården som är rätt för olika patienter utifrån en medicinsk prioritering, både horisontellt och vertikalt. Prioriterat arbete är att följa den nationella prioriteringslistan för ögonsjukdomar med målet att patienter med ögonsjukdomar ska få rätt vård på rätt vårdnivå.
  • Analysera regionala behov av lokalt införande, anpassningar och uppföljning utifrån flertalet nationella vårdriktlinjer för både specialistvården och primärvården.
  • Stödja sjukvårdsregion Stockholm-Gotland vid remissvar om nationella kunskapsstöd och vara delaktigt i utvecklingen av regionala tillägg i primärvårdens kunskapsstöd inom ögonsjukvården. RPO säkerställer uppdaterade rekommendationer på webbplatserna Viss och Kunskapsstöd för vårdgivare.
  • Uppmärksamma hälso- och sjukvården på vikten av att sluta utföra kombinationsbehandling efter okomplicerade kataraktoperationer, i enlighet med den nationella riktlinjen för katarakt.

Ledamöter

Presentation av ledamöter i RPO ögonsjukdomar
Namn Roll Organisation
Gunnar Lindgärde Ordförande
Spesak ögonsjukdomar
S:t Eriks ögonsjukhus
Carina Libert Processledare S:t Eriks ögonsjukhus
Frank Träisk Stockholm-Gotlands ledamot i Nationellt programområde (NPO) S:t Eriks ögonsjukhus
Pierre Bergensand Sakkunnig primärvård Stuvsta vårdcentral
Stina Edin Vårdsakkunnig S:t Eriks ögonsjukhus
Joakim Erdtman Representant för HSF Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Region Stockholm
Emma Nivenius Ordförande Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp S:t Eriks ögonsjukhus
Stefan Seregard Universitetssjukhuskompetens S:t Eriks ögonsjukhus
Regina Göbel Programansvarig Gotland Visby lasarett
Göran Kindåker Vårdgivarrepresentant  S:t Eriks ögonsjukhus
Ainärs Reinis Vårdgivarrepresentant Södersjukhuset
Sharam Shafiei Vårdgivarrepresentant ABA Ögonklinik i Alvik
Talal Ali Abbas Vårdgivarrepresentant Ögonläkargruppen Odenplan
Lars Hjelmquist Vårdgivarrepresentant Capio Ögon Sofiahemmet

Kontakt

Gunnar Lindgärde|Ordförande

Carina Libert|Processledare

  • Uppdaterad: 26 juni 2025

  • Faktagranskad: 10 juni 2025

  • Redaktör: Caroline Olsson

  • Faktagranskare: Malin Vikström, hälso- och sjukvårdsförvaltningen