Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Mål och insatsområden 2025–2026

Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete

Patienter inom de flesta sjukdomsgrupper kan ha behov av rehabilitering och sjukskrivning som en integrerad del i sin vård och behandling. Nationellt har generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete kopplat till klinisk verksamhet tagits fram. Klinisk implementering av modellen är påbörjad där en mall för rehabiliteringsplan är föreslagen. RPO följer utvecklingen genom att följa rehabiliteringsplaner inom psykiatri, primärvård och geriatrik.

Stroke och TIA – fortsatt vård och rehabilitering

Stroke debuterar med akuta neurologiska symtom som ofta övergår i långvariga funktionsnedsättningar med behov vård och rehabilitering under längre tid, ofta livet ut. Det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet Stroke TIA – fortsatt vård och rehabilitering, som omfattar personer över 18 år, lägger tonvikt på säker utskrivning, fortsatt rehabilitering och strukturerad uppföljning. RPO stödjer, i samarbete med RPO nervsystemet och strokerådet, implementering av vårdförloppet där det bland annat finns regionala standarder för remisser från sjukhus till neuroteam och till primärvårdsläkare. Webbformulär för patientversionen av post-stroke checklista har lanserats. RPO följer förbättringsarbetet genom ADL-beroende 3 månader efter stroke och rehabiliteringsplaner hos patienter med stroke.

Översikt

Analysområden

Traumatisk hjärnskada

Traumatisk hjärnskada kan drabba människor i alla åldrar och är en av de främsta orsakerna till sjukdom och död hos unga. Det finns ett nationellt, personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för traumatisk hjärnskada. En arbetsgrupp har bildats där arbete med regional gapanalys har påbörjats. I gruppen finns representanter från RPO akutvård, RPO nervsystemets sjukdomar, RPO barn och ungas hälsa och RPO kirurgi. Även RPO äldres hälsa har bjudits in. Inledningsvis fokuseras arbetet på den del av vårdförloppet som gäller lätt traumatisk hjärnskada för personer i alla åldrar.

Adhd och autism - nationella riktlinjer

Det finns stora variationer i vård och behandling av patienter med adhd och autism. En regional gapanalys som genomförts av regional arbetsgrupp (RAG) adhd har tidigare visat stora brister i exempelvis tidiga insatser, uppföljning och sammanhållen vård. RPO kommer i samarbete med övriga berörda RPO främja implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism.

Övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård för unga med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning

Övergången från barnsjukvård till vuxensjukvård är ofta problematisk för unga med omfattande funktionsnedsättning. Samordning av insatser vid övergången behöver förbättras och kunskapen hos hälso- och sjukvårdspersonal om målgruppen behöver öka. En nationell vägledning som beskriver framgångsfaktorer och förutsättningar för en god och säker övergång har publicerats 2024. RPO planerar att bilda en arbetsgrupp tillsammans med övriga berörda RPO, för att arbeta med gapanalys och åtgärdsförslag.

Prioriterat sakkunnigarbete

  • Ett regionalt kunskapsstöd ska tas fram för behandling av spasticitet efter stroke, hjärnskada eller andra medfödda och förvärvade skador i det centrala nervsystemet. Arbetet sker i en regional arbetsgrupp inom ramen för RPO och i samråd med RPO nervsystemets sjukdomar
  • RPO arbetar med implementering av nationellt vårdprogram för ohälsosamma levnadsvanor i verksamheter som ofta möter individer med funktionsnedsättning.
  • En pilotverksamhet i primärvården, där fyra vårdcentraler har uppdraget Samordnat medicinskt omhändertagande) för vuxna med omfattande funktionsnedsättning, pågår i Region Stockholm. RPO deltar i planering och genomförande av fortbildning via Akademiskt primärvårdscentrum.
  • Expertgrupp försäkringsmedicin är ett samordnande och rådgivande expertorgan för försäkringsmedicinska frågeställningar med huvuduppdrag att ge rekommendationer, stödja utbildningsinsatser och delta i utvecklingsarbete inom kunskapsområdet. Ordförande i expertgruppen är ledamot i RPO. Exempel på pågående arbete är implementering av rollen som läkare med uppdrag inom klinisk försäkringsmedicin och analys av aktivitetsförmågeutredningar inom primärvårdsrehabilitering.
  • Inom ramen för att identifiera lågvärdevård arbetar RPO för att rekommendationer från expertgruppen i försäkringsmedicin följs avseende förstadagsintyg.

Ledamöter

Presentation av ledamöter i RPO rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin
Namn Roll Organisation
Catharina Nygren Deboussard Ordförande och
Stockholm-Gotlands ledamot i NPO
Danderyds sjukhus
Petra Eriksson Processledare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,
Region Stockholm
Alison Godbolt Spesak rehabiliteringsmedicin Danderyds sjukhus
Annika Brar Sakkunnig habilitering Habilitering & hälsa
Karin Tiger Ordförande expertgrupp försäkringsmedicin Nacka Sjukhus
Johanna Broms Representant för HSF Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,
Region Stockholm
Andrea Asplund Sakkunnig primärvård Gustavsbergs vårdcentral
Marie Nilsson Fredriksson Sakkunnig primärvårdsrehabilitering Vallentuna rehab
Susanne Kolacz Palmcrantz Universitetssjukvårdskompetens Danderyds sjukhus
Sverker Johansson Universitetssjukvårdskompetens Karolinska universitetssjukhuset
Tomas Brofelth Vårdsakkunnig Karolinska universitetssjukhuset
Emmy Öhrström Programansvarig Gotland Visby lasarett
Helena Lindenius Kommunrepresentant Nacka kommun

Kontakt

Catharina Nygren Deboussard|Ordförande

Petra Eriksson|Processledare

  • Uppdaterad: 27 juni 2025

  • Faktagranskad: 10 juni 2025

  • Redaktör: Caroline Olsson

  • Faktagranskare: Malin Vikström, hälso- och sjukvårdsförvaltningen