Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Mål och insatsområden 2025–2026

Gallstenssjukdom

Gallsten är mycket vanligt förekommande och ger hos det stora flertalet inga symtom. Gallstenssjukdom handlar om allt från svåra, men ofarliga, övergående smärtanfall till livshotande komplikationer som akut septisk kolangit eller akut gallstenspankreatit. Vanligen behandlas patienterna med laparoskopisk kolecystektomi (galloperation), som är en av de vanligaste operationerna i Sverige. Nästan 3000 invånare opereras för gallstenssjukdom årligen i Region Stockholm. Ungefär hälften opereras akut och hälften planerat. Akutoperation är något vanligare för män medan planerad operation sker något oftare för kvinnor. Det finns ett nationellt vårdprogram för gallstenssjukdom och en regional gapanalys indikerar att det finns skillnader avseende andel av akut insjuknade patienter som opereras inom initialt vårdtillfälle samt utnyttjandegrad av dagkirurgisk kapacitet. Det finns också svårförklarade skillnader i kostnader och vårdtider mellan olika vårdgivare. Mål har satts upp och arbete pågår i syfte att öka andelen akuta kolecystiter som opereras inom initiala vårdtillfället.

Översikt och uppföljning

Analysområden

Proktologiska sjukdomar

Proktologiska sjukdomar och tillstånd innefattar åkommor i och kring ändtarmsöppningen. Exempel är hemorrojder, analsprickor och fistlar. Detta är mycket vanliga tillstånd i befolkningen och förekommer i alla åldrar. Sjukdomarna kan förekomma isolerat men också vara del av en större sjukdomsbild som till exempel inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Under 2025 introduceras ett nytt nationellt vårdprogram för proktologi via NPO kirurgi och plastikkirurgi. RPO har som målsättning att implementera detta vårdprogram regionalt och samtidigt utveckla och stärka proktologisk vård i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland. Målsättningen inkluderar förbättrad samverkan med primärvård, förbättrad tillgång till vårdgivare med god kompetens, utvecklad proktologisk vård för IBD-patienter samt utveckling av ett regionalt kompetenscenter med aktiv FoU-verksamhet.

Proktologi

Symptom från ändtarm och ändtarmsöppning är vanligt förekommande inom primärvård, specialiserad öppenvård och sjukhusvård. RPO avser analysera dagens vårdvolymer, remitteringsvägar och vårdutbud. RPO planerar också att analysera texter på viss.nu och andra t beslutsstöd i samverkan med RPO primärvård. I samverkan med RPO mag-och tarmsjukdomar planeras kartläggning och analys av proktologisk vård för IBD-patienter. RPO avser också att analysera förekomst av kompetenscentrum och hur de utvecklats i andra regioner.

Prioriterat sakkunnigarbete

  • Bevaka hantering av små cystor i bukspottskörteln.
  • Bevaka och stödja gen-analys vid kolorektalcancer.
  • Bevaka krisberedskap vid sjukvårdsregionens akutsjukhus.
  • Verka för ökad patient- och medborgarmedverkan i pågående arbete.
  • Verka för utökade kontaktytor mot privata vårdgivare.
  • Följa och stödja NPO kirurgi och plastikkirurgi.
  • Arbeta för att effektivisera och optimera administrativa uppgifter för kliniker i syfte att korta mottagningsköer.
  • Bevaka att utnyttjandegraden avseende användning av tillgängliga operationsrobotar optimeras i syfte att erbjuda tekniken till fler patienter.

Ledamöter

Presentation av ledamöter i RPO kirurgi och plastikkirurgi
Namn Roll Organisation
Per Nilsson Ordförande
Spesak kirurgi
Karolinska universitetssjukhuset
Vakant Processledare  
Berit Sunde Vårdsakkunnig Karolinska universitetssjukhuset
Axel Looft Trädgårdh Programansvarig Gotland Visby lasarett
Ulf Gustafsson Stockholm-Gotlands ledamot i NPO Danderyds sjukhus
Åsa Edsander Nord Spesak plastikkirurgi Karolinska universitetssjukhuset
Gabriella Palmer Universitetssjukvårdskompetens Karolinska universitetssjukhuset
Leif Törkvist Representant för HSF Hälso- och sjukvårdsförvaltning, Region Stockholm
Åsa Widjeskog Sakkunnig primärvård Gustavsbergs vårdcentral

Kontakt

Per Nilsson|Ordförande

  • Uppdaterad: 30 juni 2025

  • Faktagranskad: 9 juni 2025

  • Redaktör: Caroline Olsson

  • Faktagranskare: Malin Vikström, hälso- och sjukvårdsförvaltningen