Frågor och svar om vaccinationer
Här har vi samlat vanligt förekommande frågor och svar om influensa- och covid-19- vaccinationer samt om pneumokockvaccination.
Om prioriteringar, rekommendationer, vaccinerna, riskgrupper och medicinska frågor
Vaccinationerna för boende på SÄBO (särskilt boende för äldre), inom ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och för personer som har hemsjukvård kan påbörjas den 7 oktober 2024.
Vaccinationskampanjen startar sedan den 15 oktober 2024.
Notera att regionens upphandlade vaccin som tillhandahålls till vårdgivare och vaccinatörer endast ska användas enligt prioriteringen ovan och vara tillgängligt för de prioriterade grupperna under hela kampanjtiden (15 okt-31 dec) och med beredskap för att vaccinera exempelvis nytillkomna personer i riskgrupp till 28 feb 2025 (förutsatt pågående smittspridning).
Kampanjen är officiellt slut den 31 december men det ska finnas beredskap för att kunna vaccinera exempelvis nytillkomna personer i riskgrupp och personer som passerat graviditetsvecka 12 även under januari och februari 2025. Detta blir aktuellt om det pågår mycket smittspridning i samhället även i början av nästa år.
Personer födda under januari och februari 1960 erbjuds inte kostnadsfri vaccination förrän till hösten 2025.
4 november 2024.
Vård- och omsorgspersonal som arbetar regelbundet nära patienter som har ökad risk att bli svårt sjuka av influensa rekommenderas att vaccinera sig och är prioriterade för vaccination efter att riskgrupper har vaccinerats. Kostnaden för vaccination av personal ska arbetsgivaren stå för.
Personer som är 65 år och äldre OCH som är boende på SÄBO, inom ASIH eller har hemsjukvård.
Personer inom ovan grupper som är under 65 år skall erbjudas influensavaccin av standarddos, denna säsong Vaxigrip Tetra.
Efluelda ska i första hand ges intramuskulärt men om patienten behandlas med oral antikoagulantia kan vaccinet ges subkutant.
Ja. Undantaget är vissa personer med nedsatt immunförsvar där ett särskilt schema kan vara aktuellt efter individuell medicinsk bedömning.
Personer som har haft en bekräftad infektion med covid-19 efter 1 augusti 2024 och som inte har nedsatt immunförsvar bedöms ha ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och kan avstå från sin höstdos om de önskar.
Nej, har man isolerad hypertoni är man inte i riskgrupp varken för säsongsinfluensa eller covid-19.
I dagsläget finns inget influensavaccin upphandlat för de som är äggallergiker. Om man har reagerat anafylaktiskt på pannkaka och/eller sockerkaka bör en särskild bedömning göras. Mer information finns på sidan Om vaccination mot säsongsinfluensa under rubriken Medicinsk information.
Se även respektive riktlinje nedan
Det går bra att ge alla dessa tre vacciner vid samma tillfälle. För en skör patient bör man dock beakta risken för biverkningar, som ökar vid flera samtidiga vaccinationer. Därför behöver en individuell medicinsk bedömning göras för varje patient som ska få fler vaccin vid samma tillfälle. Om beslutet blir att exempelvis pneumokockvaccin ska ges vid annat tillfälle kan det vara bra att vänta tills risk för biverkningar av de andra vaccinerna är över det vill säga ca 1 vecka. Pneumokockvaccinerna erbjuds kostnadsfritt året runt till riskgrupper och därför kan man avvakta längre än så om man finner lämpligt.
Olika injektionsställen ska användas och det behöver vara minst 2 cm mellan injektionsställena. Alla kan ges intramuskulärt.
Vid akut infektionssjukdom med feber ska vaccinationen skjutas upp.
I hälsodeklarationen, som också är inarbetad i appen Alltid öppet och Vaccinera, finns frågor om tidigare allergiska reaktioner och allergi. Utifrån svar och följdfrågor vägledes invånaren till en bokning på vaccinationsmottagning eller till kontakt med sin vårdcentral för en medicinsk bedömning. I de fall det behövs en utredning före ordination remitterar vårdcentralen till en särskild allergimottagning.
Dessa vacciner ska i första hand ges intramuskulärt men om patienten behandlas med oral antikoagulantia kan vissa vaccin istället ges subkutant. Information om vilka vaccin som kan ges subkutant finns på:
Det finns inte längre en angiven tid för hur länge en person ska observeras efter covid-vaccination. Som vid alla vaccinationer bedömer vaccinatören hur länge personen i fråga bör observeras efter vaccinationen.
Vaccination till barn
Det inaktiverade influensavaccinet Vaxigrip Tetra är godkänt för barn från 6 månaders ålder. Det levande försvagade vaccinet Fluenz tetra som ges som näsdroppar är godkänt från 2 års ålder till och med 17 års ålder.
För barn mellan 2 och 17 år går alltså bägge dessa vacciner bra och vaccinatören bedömer vilket vaccin som är att föredra för respektive barn.
Influensavaccination av barnÄr det samma dos för det inaktiverade vaccinet (Vaxigrip tetra) för barn och vuxna?
Dosen är samma, men tidigare ej vaccinerade barn 6 månader till <9 år ges 2 doser med minst en månads mellanrum. Tidigare vaccinerade mot säsongsinfluensa oavsett ålder ges 1 dos.
Riktlinjer för vaccination av barn finns på Vårdgivarguiden. Om det på vårdcentral finns rutiner för ordination och administrering av Fluenz tetra till barn så kan dessa barn vaccineras.
Vaccination till gravida
Gravida som inte tillhör annan medicinsk riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig efter graviditetsvecka 12. Gravida som även tillhör annan medicinsk riskgrupp kan vaccineras sig under kampanjen oavsett graviditetsvecka, särskilt om smittspridningen startat.
Vaccination till vård- och omsorgspersonal
Ja, alla som vaccineras ska registreras i Vaccinera.
Detta är ett arbetsgivaransvar/en kostnad där varje arbetsgivare ansvarar för information om hur detta ska gå till. Ingen ersättning för personal utgår via Vaccinera.
Bokning i Alltid Öppet
Det är möjligt att boka tid för båda vaccinationerna från och med den 7 oktober via appen Alltid öppet. Den 7 oktober kommer även ett sms eller en pushnotis skickas ut från Alltid öppet (beroende på vilket notifieringssätt personen valt i appen).
Ja, svaren förs direkt över till Vaccinera och syns under 1 års tid. Glöm dock inte bort att alltid gå igenom svaren i hälsodeklarationen med personen som ska vaccineras så att inget ändras sedan deklarationen fylldes i.
Absolut, men inte i förväg. Det får göras då personen som ska vaccineras är på plats för vaccination. Svaren sparas sedan i 1 år.
Beställning
Vaccinet går bra att beställa nu och levereras enligt vanliga rutiner.
VaxigripTetra beställs i beställningssystemet Proceedo.
Både Apoex och Oriola är leverantörer av VaxigripTetra.
Nej, det viktiga är att ni beställer vaccin så att vaccintillgången till riskgrupperna säkerställs först.
Vaccinet Efluelda Tetra beställs manuellt av läkarorganisationerna genom att mejla ifylld orderblankett till order@oriola.com
Eventuella frågor om manuell beställningsrutin kan skickas till vardval.vaccination.hsf@regionstockholm.se
10 veckors hållbarhet i kylförvaring.
12 timmar enligt Fass.
Vaccinet märks om med nytt utgångsdatum för kylförvaring. Se exempel i dokument om Beställning av covid-19-vaccin.
Man kan kassera tidigare levererat covidvaccin som inte är Comirnaty JN.1.
För vaccination mot covid-19
För ett smittsäkert arbete ska kanyler med integrerad skyddsfunktion beställas separat från Medicarrier. För att kunna extrahera 6 doser ur en och samma injektionsflaska ska enligt tillverkarens anvisningar sprutor och/eller nålar med låg dödvolym användas.
Rekommenderat är exempelvis 101867 Injektionskanyl säkerhetskanyl EasyPoint 23G x 25 mm och 101917 Spruta injektion 3-komp Luer 1 ml, låg dödvolym.
För vaccination mot säsongsinfluensa
För ett smittsäkert arbete ska kanyler med integrerad skyddsfunktion beställas separat från Medicarrier. Vi rekommenderar 101867 Injektionskanyl säkerhetskanyl EasyPoint 23G x 25 mm eller 91969 Injektionskanyl säkerhetskanyl 23G 25 mm blå.
Proceedo har två olika ingångar med olika behörigheter och inloggningssätt. Proceedo läkemedel är kopplat till leverantören Apoex. Här loggar du in med e-tjänstekort och kan exempelvis beställa covid-vaccin och influensa standarddos vaccin. Proceedo vacciner är kopplat till Oriola och Tamro och är enbart för beställning av vacciner. Här loggar du in med användarnamn samt lösenord och kan exempelvis beställa influensa standarddosvaccin men inte covid-vaccin.
Sök informationen hos er distributör.
Ja.
Ja.
Registrering i Vaccinera
Ja samtliga, eftersom vi vill följa vaccinationstäckningen och för att ersättning utgår baserat på doser registrerade i Vaccinera.
Helst bör man signera i samband med att man utfört antingen ordinationen eller vaccinationen, men senast inom 30 dagar.
Den som ordinerar vaccinet ska signera sin ordination och den som administrerar vaccinet ska signera att dosen är given. Ingen ska signera åt någon annan.
Det finns tydligt beskrivet i Vaccineras handbok. Användarhandboken finns under menyn Hjälp i Vaccinera.
Du lägger ett ärende i Tellus så får du svar eller blir kontaktad.
Kostnad/ersättning
Ja, men det går inte att boka tid genom Alltid Öppet på annan vårdcentral än den man är listad på.
Ja, vi fakturerar sedan deras hemregion så upplys gärna patienten om att deras egen region eventuellt skickar en räkning.
Ja, om de registreras i Vaccinera.
Övrigt
Kontakt
Veronica Woxén|Smittskyddssjuksköterska
Katarina Widgren|Biträdande smittskyddsläkare