Om vaccination mot säsongsinfluensa
Medicinsk information från Smittskydd Stockholm om vaccination mot säsongsinfluensa. Innehållet uppdateras kontinuerligt.
Vaccination mot säsongsinfluensa startar redan den 15 oktober 2024. Liksom förra året är vaccinationskampanjen gemensam för säsongsinfluensa och covid-19 och vaccinationerna ges vid samma tillfälle i så hög utsträckning som det är möjligt.
Vaccinationerna för boende på SÄBO (särskilt boende för äldre), inom ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och för personer som har hemsjukvård kan påbörjas den 7 oktober 2024.
Vanligt förekommande frågor och svar om influensa- och covid-19-vaccinationer samt om pneumokockvaccination.
Grupper som rekommenderas vaccination
Personer som har ökad risk för att bli allvarligt sjuka, eller få komplicerande sjukdomar av influensa erbjuds kostnadsfri vaccination mot influensa under vaccinationskampanjen. Det omfattar följande grupper:
- Personer 65 år och äldre (födda 1959 eller tidigare)
- Personer, från 6 månaders ålder, med någon av följande tillstånd/kroniska sjukdomar:
- kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke
- kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma
- andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
- kronisk lever- eller njursvikt
- diabetes mellitus
- kraftigt nedsatt immunförsvar (av sjukdom eller medicinering)
- Downs syndrom
- behov av dagliga omsorgsinsatser
- nedsatt hälsotillstånd på grund av till exempel demens, psykisk sjukdom, alkohol- eller drogbruk
- Gravida
Vaccination av gravida görs lämpligen efter vecka 12. Så länge inte influensasäsongen startat kan vaccinationen gärna skjutas på, eftersom det nyfödda barnet får bättre skydd under sina första levnadsmånader ju senare under graviditeten vaccination sker. Gravida med samtidig kronisk risksjukdom enligt ovan kan rekommenderas vaccination redan under tidig graviditet, det vill säga i första trimestern, om influensa har börjat cirkulera i samhället.
- Övriga som rekommenderas vaccination
Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas vaccination mot influensa, men erbjuds inte kostnadsfri vaccination.
Vaccination för vård- och omsorgspersonal
Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm rekommenderar att vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter med ökad risk för att bli svårt sjuka i influensa ska vaccinera sig mot influensa.
Arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar i förhållande till all personal, oavsett om den enskilde arbetstagaren är vaccinerad eller inte. Det innebär att arbetsgivaren kontinuerligt ska genomföra riskbedömningar och vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Både arbetsgivare och arbetstagare har dessutom ett ansvar att säkerställa bästa möjliga skydd mot smittspridning för varje patient och omsorgstagare.
Den vård- och omsorgspersonal som regelbundet arbetar nära patienter som har ökad risk att bli svårt sjuka av influensa bör vaccinera sig. De är prioriterade för vaccination efter att riskgrupper har vaccinerats. Personalvaccinationer kan påbörjas 4 november. Kostnaden för vaccination av personal ska arbetsgivaren stå för.
Vaccin
Rekommenderade influensavacciner
Årets inaktiverade standarddosvaccin är Vaxigrip Tetra, vilket ges till de allra flesta som rekommenderas influensavaccination. Vaccinet är fyrvalent.
Till personer som är 65 år eller äldre (födda 1959 eller tidigare) och som är boende på SÄBO, har hemsjukvård eller ASIH ska erbjudas ett förstärkt influensavaccin. I år används det fyrvalenta högdosvaccinet Efluelda Tetra.
Till barn i riskgrupp används antingen det inaktiverade standarddosvaccinet Vaxigrip Tetra eller det levande försvagade vaccinet Fluenz Tetra, som ges som nässpray. Det levande vaccinet är i år trivalent, då influensa B/Yamagata-stammen inte längre är inkluderad, i enlighet med rekommendation från Världshälsoorganisationen (WHO).
Information om vacciner och dosering.
Flera vaccin vid samma tillfälle
Information om samvaccination med influensa och covid.
Beställning av vacciner
Information om vaccinbeställningar, avtalade vaccin, leverantörerna och kontaktuppgifter.
Medicinsk information
Vaccination vid behandling med orala antikoagulantia
Influensavaccination vid äggallergi
Liksom vid alla vaccinationer ska det alltid finnas utrustning och kompetens att handlägga en eventuell allergisk reaktion.
Alla tre influensavacciner; Vaxigrip, Efluelda och Fluenz, är odlade på ägg och innehåller mycket små mängder ”ägg-protein”. Äggresterna i de moderna vaccinerna är så små att risken för reaktioner hos äggallergiker är liten. Personer som kan äta ägg i form av äggröra eller i sockerkakor kan därför vaccineras som vanligt.
Särskild försiktighet ska beaktas, se nedan, för personer som reagerat med anafylaxi – svullnader i ansikte eller luftvägar, nässelutslag, stickningar/klåda, andningssvårigheter/astma, blodtrycksfall, svimning eller chock – efter att ha ätit ägginnehållande produkter (till exempel sockerkaka, pannkakor, äggröra).
Både Barnläkarföreningen och Infektionsläkarföreningen har nyligen publicerat riktlinjer kring influensavaccination vid äggallergi.
Barn: Vid Influensa-vaccination bör barn och ungdomar som har en aktuell äggallergi som krävt vård inneliggande på sjukhus på grund av anafylaxi mot ägg, vaccineras på mottagning med allergikompetens. Alla andra barn med äggallergi kan vaccineras med influensavaccin enligt gängse rutiner utan extra observationstid.
Vid behov kan barnläkaren remittera vidare till Specialistmottagningen för barnvacciner på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.
Vuxna: Influensavaccin kan också ges vid anamnes på äggallergi. Vid anamnes på anafylaxi efter intag av ägg bör dock vaccination ske på vårdinrättning med tillgång till anafylaxibehandling till exempel vårdcentral och personen bör kvarstanna för observation i minst 30 minuter.
Allergi och tidigare allergisk reaktion
I hälsodeklarationen, som också är inarbetad i appen Alltid öppet och Vaccinera, finns frågor om tidigare allergiska reaktioner och allergi. Utifrån svar och följdfrågor vägledes invånaren till en bokning på vaccinationsmottagning eller till kontakt med sin vårdcentral för en medicinsk bedömning. I de fall det behövs en utredning före ordination remitterar vårdcentralen till en särskild allergimottagning.
Vårdhygieniska aspekter vid vaccination
Vid influensavaccination gäller samma hygienrutiner som för övrig vaccinationsverksamhet och mottagningsverksamhet/vårdverksamhet. Beakta aktuell regional rekommendation om source control.
Den regionala rekommendationen om source control är borttagen från och med 4 mars 2024. Varje verksamhet ansvarar för att göra en egen riskbedömning och kan utefter denna anpassa användandet av source control.
Hälsodeklaration, samtycke och mognadsbedömning
Information om hälsodeklaration, samtycke och mognadsbedömning vid vaccination inom Region Stockholm. Gäller covid-19, säsongsinfluensa och pneumokocker.
Kontakt
Veronica Woxén|Smittskyddssjuksköterska
Katarina Widgren|Biträdande smittskyddsläkare
Fördjupning
Kunskapsöversikten är ett stöd till hälso- och sjukvårdspersonal inför samtal med gravida om vaccination mot säsongsinfluensa.
Statistik
Statistiken gäller för riskgrupper samt personer 65 år eller äldre. Statistiken uppdateras en gång i veckan. Registrering av vaccination kan ske med en fördröjning på upp till 30 dagar.
Sammanfattande rapport över influensasäsongen i Region Stockholm.
Att bedriva vaccinationsverksamhet
Vårdvalet omfattar vaccinationsprogram mot säsongsinfluensa, pneumokocker, covid-19 samt kikhosta för gravida. Förfrågningsunderlag, ansökningshandlingar och kontaktuppgifter.
E-tjänst som används av vårdgivare för journalföring av utförda vaccinationer mot säsongsinfluensan, pneumokocker, kikhosta och covid-19 i Stockholms län.
Här hittar vårdgivare och vaccinatörer kommunikationsmaterial och information om vaccinationsperioden som pågår till 31 december.
Information om vaccinbeställningar, avtalade vaccin, leverantörerna och kontaktuppgifter.