Vårdrelaterade infektioner
Vårdrelaterade infektioner (VRI) är ett patientsäkerhetsproblem i hälso- och sjukvården. Det vållar de drabbade stort lidande och medför höga kostnader för samhället. En stor del av dessa infektioner är dock möjliga att förebygga.
Region Stockholm har sedan 2012 regionala riktlinjer för att förebygga VRI.
Det här gäller i Region Stockholm
Vårdens kunskapsstyrningsnämnd beslutade den 24 augusti 2022 följande:
- Att godkänna reviderade riktlinjer för att förebygga vårdrelaterade infektioner och smittspridning inklusive de nya målvärdena.
- Att Hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att säkerställa följsamhet till denna riktlinje genom att förekomst av vårdrelaterade infektioner och åtgärdsinsatser efterfrågas i all relevant avtalsuppföljning.
Resultat från VRI-mätning i Region Stockholm
VRI-mätning 2024
Vid mätningen av vårdrelaterade infektioner (VRI) inom den slutna vården i Region Stockholm under 2024 hämtades information från alla vårdgivare anslutna till Infektionsverktyget. Drygt 328.000 vårdtillfällen inom somatisk och psykiatrisk vård ingick i mätningen. Andelen vårdtillfällen med VRI inom den somatiska vården var 4,4 procent (4,1 procent för kvinnor och 4,8 procent för män). I presentationen nedan finns fördjupad information om förekomsten av VRI inom olika vårdgrenar, liksom om olika VRI-typer och även utvecklingen sedan 2021 då regionen övergick från prevalensmätning till incidensmätning.
Vad är en VRI?
Förebyggande arbete
För mer information om registrering och det förebyggande arbetet med vårdrelaterade infektioner se Infektionsverktyget och Folkhälsomyndighetens kunskapsunderlag som utarbetats av vårdhygienexperter.