Frågor och svar
Svar på vanliga frågor om det pågående arbetet med att byta och modernisera journalsystemen i Region Stockholm och Region Gotland.
Huvudjournalsystemet
Det nuvarande systemet Take care har använts sedan mitten av 1990-talet. Ett nytt system behövs för att möta dagens och framtidens behov.
Införandet sker stegvis med målsättningen att alla verksamheter i Region Stockholm och Region Gotland ska använda systemet senast 2030. En detaljerad tidplan presenteras efter avslutad upphandling.
En av anbudsgivarna uteslöts från upphandlingen tidigare under året och begärde att beslutet skulle prövas av Förvaltningsrätten och därefter Kammarrätten. Den 3 december meddelade Kammarrätten att de avslagit leverantörens begäran.
Tilldelningsbeslutet fattas av regionstyrelsen på mötet i januari 2025.
Därefter inleds anpassningen av det nya huvudjournalsystemet till vårdens arbetssätt. Det här arbetet pågår under flera år, med mål att alla regionägda vårdverksamheter ska använda det nya huvudjournalsystemet från och med 2030.
All funktionalitet som finns i Take care ska finnas i det nya systemet. Över 250 medarbetare från olika vårdverksamheter, både i regionägd och privat regi, har hittills deltagit i arbetet och bland annat identifierat de krav som huvudjournalsystemet behöver uppfylla.
När tilldelningsbeslutet är fattat, börjar ett längre arbete tillsammans med vården, för att anpassa huvudjournalsystem, arbetssätt och rutiner.
Nej. CernerOracle (Millenium) är inte med i slutfasen av upphandlingen. De uteslöts under hösten 2023 på grund av att leverantörens ansökan inte uppfyllde obligatoriska krav.
Cosmic birth
Cosmic birth är ett nytt journalsystem för graviditets- och förlossningsvård i Region Stockholm och Region Gotland. Det ersätter Obstetrix, och vissa funktioner i Take care och Rapp. Systemet levereras av Cambio healthcare.
Ja, alla regionägda och privata vårdgivare inom mödravård, förlossning och ultraljud kommer att använda Cosmic birth.
Den 10 september 2025 är det smygpremiär för Cosmic birth i Södertälje, där Södertälje BMM, Salems BMM, Oxbackskliniken, Nya svea BMM, Capio wasa BMM och Södertälje förlossning och ultraljudsmottagning ingår.
Den 4 december 2025 införs systemet i alla graviditets- och förlossningsverksamheter i Region Stockholm och Region Gotland.
All information om graviditeten samlas i samma journal, vilket gör att vårdpersonalen alltid har tillgång till aktuell och komplett information om patienten.
Cosmic S:t Göran och Cosmic birth använder samma plattform, men de är separata installationer. De är inte mer sammankopplade än till exempel Cosmic birth och Take care.
Utbildningarna är digitala och du kommer att kunna genomföra dem när det passar dig, med start våren 2025.
Nej, information kommer inte att överföras från Obstetrix till Cosmic birth. Däremot kommer du att kunna läsa journaler i Obstetrix även efter bytet.
Det beror på vilken verksamhet du arbetar i:
- BMM: Från och med 4 december 2025 ska alla nya inskrivningar och patienter tidigare än i vecka 25 dokumenteras i Cosmic birth. Patienter som är i vecka 25 eller senare dokumenteras i Obstetrix.
- Ultraljudsmottagning: Från och med den 4 december 2025 ska alla besök dokumenteras i Cosmic birth. Fram till dess dokumenteras besöken på samma sätt som idag.
- Förlossning: Här beror det på var den senaste journalanteckningen är gjord. Är den i Obstetrix används Obstetrix, annars Cosmic birth.
Tidboken finns framöver i Cosmic birth.
Ja, alla besök på barnmorskemottagningar ska bokas i kalendern i Cosmic birth.
All registrering av ersättning och betalning för vård ska hanteras i kassan i Cosmic birth. Rapp avvecklas hösten 2025.
Samtliga läkemedel ska dokumenteras och förskrivas i Take care. Under den aktiva förlossningsfasen finns det även möjlighet att dokumentera läkemedel i Cosmic birth, till exempel för att du ska kunna se dosjusteringar direkt i partogrammet.
Ja, med patientens samtycke kommer du att kunna läsa information från andra vårdenheter på ett mer sömlöst sätt än idag.
Du kommer kunna nå NPÖ (Nationell Patientöversikt) via Cosmic birth och på det sättet få tillgång till journaler från anslutna system efter samtycke från patienten.
Ja, Cosmic birth erbjuder flera filtrerings- och sorteringsfunktioner för att underlätta informationssökning. Till exempel om du bara vill titta på dokumentationen kring psykisk ohälsa inför en remiss eller se alla blodtryck samlat.
All text i Cosmic birth är på svenska, men du kan kommunicera med dina patienter på andra språk genom valbara text- och ljudkanaler.
Ja, patienten kommer att kunna läsa sin journal via 1177.
Hörseltest dokumenterar du i Cosmic birth.
Ja, både Neo och BVC fortsätter att använda Take care tills ett nytt huvudjournalsystem är på plats.
Ja, alla vårdgivare kommer att ha tillgång till Alltid öppet.
Take care ersätts av ett nytt huvudjournalsystem inom ett par år. Du kan läsa mer om det här:
Graviditetsregistret byggs om för att automatiskt kunna ta emot data som tidigare registrerats manuellt, från både barnmorskemottagningar och förlossning. Läkemedelsdokumentation överförs däremot inte.
Enklast är att fråga din verksamhetschef. Du kan också kontakta Frida Svensson som är projektledare Verksamhet och den som leder arbetet i Införandeteamet.
Frida Svensson|Projektledare Verksamhet
Införandeansvariga representerar verksamheterna och fungerar som en brygga mellan verksamheten och projektet. Införandeteamet består av cirka 50 medarbetare och leds av Frida Svensson, projektledare Verksamhet.
Införandeansvariga ansvarar bland annat för att arbeta med verksamhetens lokala arbetssätt och rutiner, samt informera kollegorna om Cosmic birth och det som händer inför övergången till systemet.
Verksamhetsteamet består av cirka 50 medarbetare som tillsammans med leverantören ser över och anpassar system, arbetssätt och rutiner på en övergripande nivå.
Övrigt
Nej, inte alla. Planen är att följande system byts ut inom de närmaste åren:
- Huvudjournalsystem (ersätter Take care).
- Journalsystem för graviditets- och förlossningsvård (ersätter Obstetrix)
- Journalsystem för anestesi och intensivvård.
- Bild- och funktionslösning.
Ett nytt, mer modernt journalsystem kommer bland annat att förenkla informationsdelningen, förbättra översikten över vårdprocesser och underlätta remisshanteringen. Målet är att minska den manuella dokumentationen och frigöra mer tid för patienterna.
Tidigare upphandlingsprocesser i Region Stockholm och Region Gotland har bland annat avbrutits på grund av Covid 19-pandemin, då man valde att pausa arbetet. När pandemin mattades av och planeringsförutsättningarna blev mer stabila, återupptogs arbetet igen.