Patientförsäkring
Enligt patientskadelagen är du som vårdgivare skyldig att ha en patientförsäkring som gäller vid patientskador inom hälso- och sjukvården i Sverige. Här finns information om patientskadelagen, patientförsäkringsföreningen, patientskadenämnden och ansvarsförsäkring.
Patientskadelagen
Enligt patientskadelagen är alla vårdgivare skyldiga att ha en patientförsäkring. Försäkringen gäller vid en patientskada som inträffar i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Lagen reglerar vilka typer av skador som ger rätt till ersättning. Det är sedan försäkringsbolaget som utreder och beslutar om patienten har rätt till ersättning enligt denna lag.
Regionernas ömsesidiga försäkringsbolag
Om en patientskada uppstår ska vårdgivaren informera patienten om var denne ska vända sig för att söka ersättning. Ungefär 90 procent av alla vårdgivare i Sverige omfattas av den patientförsäkring som Sveriges regioner tecknat med regionernas ömsesidiga försäkringsbolag (Löf). Övriga vårdgivare måste själva teckna en patientförsäkring i ett annat försäkringsbolag.
Patientförsäkringsföreningen
Samtliga patientförsäkringsbolag är medlemmar i Patientförsäkringsföreningen. En patient som skadas hos en vårdgivare som trots lagkravet om patientförsäkring inte har tecknat detta, har samma rätt till ersättning som om vårdgivaren hade haft en patientförsäkring. Skadan anmäls då av patienten till Patientförsäkringsföreningen.
Patientförsäkringsföreningen har i efterhand rätt att återkräva utbetald ersättning av den oförsäkrade vårdgivaren. En oförsäkrad vårdgivare får då också betala en så kallad patientförsäkringsavgift för den tid som försäkring saknades.
Patientskadenämnden
Om patienten inte delar patientförsäkringsbolagets beslut i ersättningsfrågan kan denne vända sig till patientskadenämnden, som kan avge ett rådgivande yttrande i ärendet. En tvist som gäller rätt till patientskadeersättning kan även prövas i allmän domstol.
Patientskadenämnden lämnar rådgivande yttranden i ärenden som gäller ersättning enligt patientskadelagen.
Ansvarsförsäkring
En vårdgivare ska i förväg informera patienten om de risker som finns för allvarliga komplikationer eller biverkningar i samband med ingrepp och behandlingar. Om informationen till patienten har brustit kan vårdgivaren bli skadeståndsskyldig. De vårdgivare som inte täcks av Löfs ansvarsförsäkring är skyldiga att teckna en egen ansvarsförsäkring.