Till start

Vårdgivarguiden

Samlat stöd för patientsäkerhet

Socialstyrelsen har tagit fram ett nationellt samlat stöd för patientsäkerhet och en patientsäkerhetsutbildning.

Utredning av allvarliga vårdskador

Webbutbildning som ger en introduktion och överblick för alla som på olika sätt arbetar med utveckling av patientsäkerhet och består av en serie korta utbildningsfilmer.

Filmerna har tagits fram av Sveriges chefläkarnätverk med stöd av Löf och är baserade på den nationella handboken för händelseanalys. Du hittar utbildningen samt mallar och handbok på Löf:s webbplats.

Basala hygienrutiner och klädregler

En utbildning i basala hygienrutiner och klädregler, BHK, finns på Lärtorget. Kursen finns också på engelska.

Vårdrelaterade infektioner och Infektionsverktyget

Presentation med tio fallbeskrivningar.

Du hittar fler kurser i Lärtorget. Utbildningarna är kostnadsfria och tillgängliga för alla. Informationen är gjord för användare av journalsystemet Takecare.

HändelseVis

Webbtjänsten HändelseVis är Region Stockholms gemensamma it-stöd för risk- och avvikelsehantering. Syftet är att öka säkerheten för patienter och medarbetare. På Lärtorget finns flera utbildningar i HändelseVis. Dessa utbildningar kräver inloggning.

Informationssäkerhet

För att få en grundläggande kunskap om hur du hanterar information på ett säkert sätt erbjuds DISA-utbildningen via Lärtorget.

Integritetsskydd

För att få en grundläggande kunskap om hur du hanterar personuppgifter på ett säkert sätt erbjuds utbildningen Hantera GDPR i Region Stockholm på Lärtorget.

Fördjupande utbildningar på Karolinska institutet

Nedanstående fördjupande kurser erbjuds som uppdragsutbildning i ett samarbete mellan Karolinska institutet och på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Händelseanalys

Utbildning i metodik för strukturerad utredning av vårdskador.

Riskanalys

Utbildning i metodik för riskanalys som bör genomföras i befintlig verksamhet vid frekventa iakttagelser av risker och mindre avvikelser, när medarbetarna bedömer ett arbetsmoment eller en viss situation som riskfylld eller när risker kvarstår efter flera händelseanalyser. Riskanalys bör även genomföras när ny teknik, ny medicinsk metod, ny medicinteknisk produkt och/eller ny process ska implementeras samt när organisationsförändringar ska genomföras.

  • Uppdaterad: 14 juni 2024

  • Faktagranskad: 14 juni 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Anna Lundin, hälso- och sjukvårdsförvaltningen