Till Start

Vårdgivarguiden

Till stöd för patientsäkerhetsarbetet finns ett antal verktyg och metoder som du som vårdgivare kan använda i ditt arbete. Det finns exempelvis verktyg som underlättar systematisering av avvikelsehanteringen i vården och mallar till hjälp för att skriva en patientsäkerhetsberättelse. Du kan dessutom läsa vidare på Löf, SKR och Socialstyrelsens webbplatser.

Analysverktyg patientsäkerhet

Verktyget är framtaget för att utgöra ett stöd för att genomföra en nulägesanalys av patientsäkerhetsarbetet i regioner (eller kommuner). Det ger vägledning i att identifiera utmaningar för en säker vård och visar på teman där information saknas om nuläget. Samsyn kring styrkor och förbättringsområden skapas och därmed tydliggörs grunden för lokala handlingsplaner.

Risk- och händelseanalys

För att hög patientsäkerhet ska kunna uppnås och upprätthållas krävs det att vårdgivare identifierar och åtgärdar risker innan patienter kommer till skada. Händelser som har orsakat eller skulle ha kunnat orsaka patientskada måste också utredas så att adekvata åtgärder kan sättas in för att förhindra att liknande händelser upprepas i framtiden. Till de nationella handböckerna i risk- och händelseanalys finns mallar som krävs för att genomföra utredningen.

Om Nitha

Det nationella it-stödet för händelseanalys, Nitha, bygger på ett standardiserat arbetssätt med gemensamma termer och begrepp. Nitha stödjer metodiken i handboken för händelseanalys. Systemet är framtaget för att stödja händelseanalysarbetet i Sverige och för att sprida analysresultat och göra dem tillgängliga för nationellt lärande.

I Nithas kunskapsbank kan du söka efter avslutade analysrapporter och lära dig av andras erfarenheter. 

Händelsevis

Webbtjänsten Händelsevis är Region Stockholms gemensamma it-stöd för risk- och avvikelsehantering. Syftet med systemet är att öka säkerheten för patienter och medarbetare. 

Kulturmätning

God arbetsmiljö och god patientsäkerhet är ofta tätt sammanlänkade. Grunden för den hälsofrämjande arbetsplatsen och hög patientsäkerhet är ett systematiskt patientsäkerhets- och arbetsmiljöarbete. I en kulturmätning mäts en organisations säkerhetskultur för att undersöka personalens attityder i viktiga patientsäkerhetsfrågor.

Därefter kan åtgärder sättas in för att förbättra patientsäkerhetskulturen och därmed patientsäkerheten. Läs gärna mer om HSE-frågor som används i Region Stockholms medarbetarundersökning.

Handbok från SKR

Handböcker från Socialstyrelsen

Regler från Socialstyrelsen som gäller patientens ställning och rätten till information, delaktighet och kontinuitet.

Mall för patientsäkerhetsberättelse

Alla vårdgivare ska enligt patientsäkerhetslagen senast 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse för det föregående året. Syftet är en tydlig och öppen redovisning av resultatet av patientsäkerhetsarbetet, inklusive mål och strategier. På webbplatsen Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård finns mall för upprättande av patientsäkerhetsberättelse.

Markörbaserad journalgranskning

Metoden markörbaserad journalgranskning, MJG, identifierar olika markörer, det vill säga uppgifter som tyder på att en skada kan ha inträffat, i patientdokumentationen. Om en skada har uppstått bedöms typ, allvarlighetsgrad och om skadan hade gått att undvika. Sammanställning av resultatet från granskningsarbetet bildar sedan underlag för åtgärder för ökad patientsäkerhet.

Av SKR:s rapporter framgår att mellan 10 och 15 procent av sjukhusvårdade patienter drabbas av någon form av skada. Vårdskador, det vill säga skador som hade kunnat undvikas, medför inte sällan ett stort mänskligt lidande och höga kostnader.

SKR rapporterar också att de vanligast förekommande skadetyperna är vårdrelaterade infektioner, kirurgiska och läkemedelsrelaterade skador. Även blåsöverfyllnad och trycksår är vanliga skador.

Oavsett de ekonomiska kostnaderna för samhället är det ändå den patient som drabbas som betalar det högsta priset. Patienter som har många kontakter med vården löper högre risk att drabbas av skador. Dit hör till exempel äldre multisjuka, kroniskt sjuka och patienter inom psykiatrin.

Läs mer i SKR:s handbok:

Rapporter om patientens väg genom vården

  • Uppdaterad: 15 juli 2024

  • Faktagranskad: 14 juni 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Anna Lundin, hälso- och sjukvårdsförvaltningen