Bariatriska patienter
Direktivets syfte är att tydliggöra de anvisningar och rutiner som gäller för bariatriska patienter.
Direktiv nr: 15:3
Gäller från: 2025-02-24 och tills vidare
1. Bakgrund
En bariatrisk patient har en kroppsvikt som överstiger 220 kg eller en kroppsform där annan liggande transport inte är lämplig ur trafiksäkerhetssynpunkt. Ambulanser, transportambulanser och sjuktransporter kan inte transportera patienter som väger mer än cirka 220 kg på bår. För patienter som väger mellan cirka 220 och 320 kg finns en bariatrisk ambulans. Det är ett specialanpassat fordon som kan transportera och vårda dessa patienter. För patienter som väger över 320 kg transporteras dessa på bår som kan placeras/fästas i Intensivvårdsambulansen. En bariatrisk transport ska ske patientsäkert, trafiksäkert, etiskt och med hög komfort. Fordonet, utrustningen och kompetensen är anpassade för uppdraget.
2. Placering och tillhörighet
Den bariatriska ambulansen står placerad på ambulansstationen i Solna och ingår i det avtal Region Stockholm har med AISAB.
3. Uppdrag
Enheten är en beredskapsresurs och bemannas vid behov med personal från någon av de enheter som har sin ordinarie placeringsort på Solna ambulansstation, primärt med personal från Intensivvårdsambulanserna (MICU). Enheten ska kunna utföra samtliga ambulansuppdrag prioritet 1–3 samt sjuktransportuppdrag prioritet 4. På begäran från andra verksamheter inom Region Stockholm ska den bariatriska ambulansen kunna nyttjas. Exempel kan vara sjukresor, färdtjänst eller transport av avlidna. Vid transport av avliden görs detta i samarbete med Regionens tjänst Transport av avlidna. Vid förfrågan om att nyttja den bariatriska ambulansen från andra organisationer kan detta godkännas efter dialog mellan AISAB och PoD. Beslut om detta fattas av Operativ koordinator i samråd med prehospital bakjour med hänsyn tagen till aktuellt beredskapsläge. Strategisk koordinator ska informeras via mail. Vid tveksamheter sker samråd med TiB.
4. Uppdrag för övriga transportresurser
Övriga ambulanser, transportambulanser och sjuktransporter ska kunna transportera en patient som väger upp till cirka 220 kg. Om patientens vikt överstiger 320 kg (317 kg) är reservrutinen att bariatriska patienten åker med MICU och på Ferno Harrier båren fastspänd i golvet.
5. Överväganden
Vid tveksamheter om patientens vikt eller volym kan transporteras i en vanlig ambulans, transportambulans eller sjuktransport ska den bariatriska ambulansen nyttjas. Det kan vara så att patienten själv inte har kännedom om sin vikt så för att transporten ska ske på ett etiskt, patientsäkert och trafiksäkert sätt ska med fördel den bariatriska ambulansen nyttjas.
6. Lyft- och bärhjälp
Vid ett bariatriskt uppdrag ska besättningen på den bariatriska ambulansen erhålla lyft- och bärhjälp och prioriterings- och dirigeringstjänsten påkallar hjälp enligt följande ordning:
- Från räddningstjänsten
- Från övriga ambulanssjukvården eller sjuktransporterna
7. Utlarmningsrutin
Enheten bemannas på begäran av PoD. PoD tilldelar i första hand personalen på MICU och i andra hand någon annan lämplig enhet tillhörande Solna/Lidingö. Som redudans eller vid kraftigt ansträngt läge kan vissa besättningar från Västerort och Hägersten bemanna resursen. Detta genom kontakt med AISABs driftkoordinator. Den ordinarie enhet som tilldelas att bemanna den bariatriska ambulansen ställs av under den tid det bariatriska uppdraget utförs. Innan den bariatriska ambulansen anländer till hämtadressen bör vården av patienten påbörjas av annan eller andra prehospitala resurser beroende på patientens tillstånd. Akutläkarbil- eller jourläkarbil kan larmas för att göra en bedömning av patientens tillstånd, bedöma om patienten är transportabel, om fortsatt vård kan utföras i hemmet eller för att kunna stabilisera patienten inför transport.
8. Mottagande vårdenhet – prehospital styrning
Karolinska Solna och Karolinska Huddinge har ett speciellt uppdrag att ta hand om bariatriska patienter. Som regel ska de patienter som transporteras i den bariatriska ambulansen och som behöver vårdformen akutmottagning köras till Karolinska Solna eller Huddinge. Vid tveksamhet om lämplig avlämningsadress eller vårdform kontakta operativ koordinator eller prehospital bakjour för samråd.