Drifttider och resursnyttjande för prehospitala verksamheter i Region Stockholm
Dimensioneringen av den prehospitala verksamheten inom Region Stockholm är planerad utifrån behoven i länet vid varje tidpunkt på dygnet. Detta direktiv har tagits fram i syfte att minimera patientsäkerhetsrisker vid produktionsstörningar, samt för att tydliggöra hur produktionsstörningar ska hanteras.
Direktiv 9:5
Gäller: 2024-06-24–2025-05-01
Direktivet riktas till samtliga prehospitala verksamheter (ambulans, prehospital läkartjänst, ambulanshelikopter, ledningsenheter, psykiatriambulans och sjuktransporter) samt prioriterings- och dirigeringstjänsten. Respektive verksamhetschef ansvarar för att detta direktiv förankras hos samtlig berörd personal.
Förklaring
Prehospital verksamhet – Avser samtliga prehospitala vårdgivare och leverantörer som utför transport av patient (exklusive sjukresetjänst).
PoD – Prioriterings- och dirigeringstjänsten
OPK – Operativ koordinator hos PoD
Drifttid - Tid då respektive enhet ska vara i drift enligt avtal och vara tillgänglig för PoD att dirigera
Avställning – När avtalad drifttid inte kan upprätthållas eller fullföljas och avtalad enhet oplanerat ställs av
Avställningskategori – Avställd tid preciseras enligt kategori efter anledning till den avställda tiden
Bemannat reservfordon – Valfri extra enhet i form av bemannat reservfordon hos prehospital verksamhet (tidigare, i dagligt tal benämnd ”flexbil”). Syfte med de bemannade reservfordonen är att dessa ska kunna ersätta en avställd enhet och/eller användas för att medarbetare ska kunna ta lunchrast
Beställaren – Enheten för prehospital vård inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Region Stockholm.
1. Definition och tillämpning av drifttid
Drifttid för samtliga prehospitala verksamheter och för varje enhet framgår av bilaga till respektive avtal. Det är de drifttider som framgår av respektive avtal som gäller, om inget annat reglerats mellan den prehospitala verksamheten och beställaren. Det är beställaren som meddelar PoD vilka drifttider som gäller för respektive prehospital verksamhet och varje enhet. Den prehospitala verksamheten får inte meddela ändring av drifttider till PoD. Den prehospitala verksamheten ska alltid få eventuell ändring av drifttid godkänd av avtalsansvarig tjänsteman hos beställaren.
Den prehospitala verksamheten ska ge beställaren ett skriftligt underlag som redovisar vid vilka tidpunkter passbyten regelmässigt kommer ske. Beställaren meddelar därefter PoD.
Om inget annat är reglerat i respektive avtal, ska varje enhet vara tillgänglig för PoD att dirigera ända fram till drifttidens slut. Till exempel om en enhet avslutar sin drifttid klockan 18.00, är den tillgänglig för PoD att dirigera på uppdrag tom klockan 17:59:59.
Om inget annat är reglerat i respektive avtal, ska varje enhet vara tillgänglig för PoD att dirigera ända fram till drifttidens slut på ärenden med prioritet 1A och 1B. Till exempel om en enhet avslutar sin drifttid klockan 18.00, är den tillgänglig för PoD att dirigera på uppdrag tom klockan 17:59:59 på ovan nämna prioriteringar.
Tilldelning av lägre prioriterande ärenden (2A,2B, 3 och 4) skall inte ske inom 30 minuter före drifttidsslut eller tid för personalbyte. Under denna tid är enhet tillgänglig för Prio 1A och 1B.
Operativ koordinator har mandat att frångå ovan riktlinje, och enheter är då tillgängliga för tilldelning av samtliga ärenden ända till drifttidens slut.
2. Avställd tid
2.1 Tillämpning av avställd tid för samtliga prehospitala verksamheter
När en prehospital enhet inte kan utföra avtalad drifttid, kan enheten tillfälligt tas ur drift. Detta föregås av att ansvarig arbetsledande funktion (driftjour) hos den prehospitala verksamheten meddelar PoD om enhets avställda tid och dess orsak. PoD ansvarar för att registrera avställningen i sitt interna system. Beställaren följer upp respektive prehospital verksamhets avställda tid utifrån dessa uppgifter. Beställaren drar av den avställda tiden från den totala produktionstiden i enlighet med vad som framgår av respektive avtal. Om den avställda tiden överstiger 0,5 procent av den prehospitala verksamheten avtalade drifttid, utgår vite.
Orsaken till avställd tid indelas i följande kategorier:
- Debriefing
- Sanering
- Fordon
- Personal saknas
- FRAPP/RAKEL
- Utrustning – trasig
- Utrustning – komplettering
- Flyg – väder
- Flyg – teknik
- Ej SITS
Följande orsaker till avställd tid är inte vitesgrundande:
- Debriefing <4 timmar i anslutning till händelse
- Sanering <2 timmar
- FRAPP/RAKEL
- Flyg – väder
- Ej SITS
Vid all avställd tid som beräknas överstiga två timmar, ska alltid ansvarig arbetsledande funktion (driftjour) informera PoD om prognos. När den avställda tiden upphör, ska den prehospitala verksamheten meddela PoD detta.
Enheter får inte ställas av taktiskt och rutinmässigt för att organisera passbyten.
Avsaknad av SITS-utbildad personal eller avsaknad av skyddsutrustning, till exempel CBRNE-utrustning, är ingen grund för att ställa av enhet för övriga uppdrag. PoD meddelar berörd driftjour eller arbetsledande funktion som vidtar åtgärder.
2.2 Tillämpning av avställd tid för vissa tjänster och specialenheter
Om driftavbrott uppstår avseende tjänsterna prehospital läkartjänst, intensivvårdsambulans, ambulanshelikoptertjänst, PAM samt tjänsten ledningsenheter gäller följande:
- Driftjour eller arbetsledande funktion hos den prehospitala vårdgivaren ska med tät regelbundenhet ge prognos för ordinarie drift till OPK. OPK meddelar tjänsteman i beredskap (TiB) vid behov.
I övrigt gäller ovan samt det som framgår av respektive avtal.
3. Bemannat reservfordon
Prehospital verksamhet kan välja att ha ett eller flera bemannade reservfordon i drift, så kallade flexbilar. Ett bemannat reservfordon är en resurs som inte omfattas av det avtal den prehospitala verksamhet har med beställaren, varför beställaren inte kräver att enheten ska ingå i ordinarie prioritering- och dirigering. Enheten räknas inte in i bedömning av beredskap.
När ett bemannat reservfordon ersätter en annan prehospital enhet, ska det bemannade reservfordonet TNA-omkopplas till den ersatta enhetens rakelnummer. TNA-omkopplingen görs av respektive prehospital verksamhet.
Enheten får dock betraktas som ”dragbar” under den tid som enheten är i drift. Bemannat reservfordon ska utgå från respektive prehospital verksamhets avtalade geografiska område. Det bemannade reservfordon som ersätter annan enhet, ska befinna sig i samma affärsområde som den enhet som ersätts.
Endast den tid som det bemannade reservfordonet ersätter annan avställd enhet, beaktas i den uppföljning som beställaren gör avseende andelen avställd tid. Den övriga tid som det bemannade reservfordonet är bemannat, men inte ersätter annan enhets avställda tid, beaktas inte vid sammanställning av andelen avställd tid.
4. Tid på sjukhus
När prehospital enhet överlämnar patient på sjukhus, rapporterar PoD den prehospitala enheten klar efter en viss fastställd tid. Automatisk klarrapportering för ambulans sker efter 25 minuter. Automatisk klarrapportering för transportambulans och sjuktransportenhet sker efter 20 minuter.
Om den prehospitala enheten behöver ytterligare tid innan status klar kan gälla, tar enheten kontakt med PoD. Enheten rapporterar då en bedömning över när enheten kommer att kunna bli klarrapporterad. Om den prehospitala enheten är klar på sjukhus innan den fastställda tiden, klarrapporterar enheten detta i Rakel.
Prehospital läkartjänst, PAM, intensivvårdsambulans och ledningsenheterna omfattas inte av automatisk klarrapportering.
5. Rutiner för avrop av resursförstärkning
I respektive avtal mellan beställare och prehospital vårdgivare framgår de villkor som gäller vid behov av resursförstärkning.
PoD har utifrån sitt uppdrag rätt att begära resursförstärkning utifrån vad som framgår av respektive avtal enligt följande:
- Samtliga prehospitala vårdgivare ansvariga för vägburen ambulanssjukvård ska kunna bemanna och starta upp en extra enhet per affärsområde. Enheten/enheterna ska kunna påbörja uppdrag inom en timme.
- Samtliga prehospitala vårdgivare ansvariga för vägburen ambulanssjukvård ska kunna tillhandahålla två timmar extra drifttid direkt efter avslutad drifttid för en enhet per affärsområde.
- Resursförstärkning gällande PAM kan begäras av OPK vid situationer när behovet av PAM är särskilt stort. Resursförstärkning kan ske genom att utöka drifttiden på befintlig PAM-enhet eller genom att bemanna en extra PAM-enhet. AISAB ska på begäran omedelbart starta arbetet med att organisera begärd resursförstärkning. En eventuell extra PAM-enhet ska så snart som möjligt finnas tillgänglig (inget exakt tidsintervall finns angivet i avtalet).
- Resursförstärkning gällande ledningsenheterna omfattande en extra enhet kan begäras av OPK. Arbetsledande funktion hos AISAB ska omedelbart påbörja arbetet med att organisera detta och rapporterar till OPK när den extra ledningsenheten finns tillgänglig. Den extra ledningsenheten ska finnas tillgänglig snarast (inget exakt tidsintervall finns angivet i avtalet).
- Möjlighet att begära ut intensivvårdsambulanspersonal till ambulans.
- Möjligheten till resursförstärkning gällande ambulanshelikopter sker i samråd mellan vårdgivaren, TiB och OPK då det inte finns krav på detta i avtalet.
- Möjligheten till resursförstärkning gällande sjuktransporttjänst sker i samråd mellan vårdgivaren och OPK. Vårdgivaren skall kunna starta upp till 5 extra enheter inom 4 timmar.
- Möjligheten till resursförstärkning gällande akutläkarbil sker i samråd mellan vårdgivaren, TiB och OPK då det inte finns krav på detta i avtalet.
- Möjligheten till resursförstärkning gällande jourläkarbil sker i samråd mellan vårdgivaren, TiB och OPK då det inte finns krav på detta i avtalet.
Begäran om resursförstärkning ställs till den prehospitala vårdgivarens arbetsledande funktion. TiB kontaktas vid behov, framförallt gäller det i de fall berörd vårdgivare inte har förmåga att tillhandahålla den begärda resursförstärkningen.
6. Omdisponering av intensivvårdsambulansens bemanning
OPK kan begära att bemanningen på intensivvårdsambulans i stället bemannar en ambulans. Åtgärden sker utifrån bedömning av beredskap för intensivvårdsambulans.