Transportambulans
Transportambulans är en resurs som främst är avsedd att användas till sekundäruppdrag, vilket oftast innebär transport till/från/mellan vårdenheter. Uppdragen kan utföras både inom Region Stockholm och i angränsande regioner (se direktiv nr 13 Utomlänstransporter).
Direktiv nr: 14:8
Gäller från: 2024-12-18
Sekundäruppdrag – transport mellan vårdenheter
Transportambulans ska utgöra ett förstahandsval för sekundäruppdrag där patienten är i behov av vård eller övervakning under transporten. Det är alltid avsändande vårdgivares ansvar att i samband med transporten informera och dokumentera transportambulansens personal om det föreligger behandlingsbegränsningar eller om det finns behov av särskilda ordinationer för att administrera läkemedel under transportens genomförande.
Uppdrag och förutsättningar
Transportambulans är en resurs som avsedd att användas till sekundäruppdrag till/från/mellan vårdenheter. Om transportambulans skall nyttjas till andra lämpliga uppdrag avgörs detta av operativ koordinator eller prehospital bakjour. Transportambulanser utgör även en del i Region Stockholms katastrofmedicinska beredskapsplan.
Grundläggande förutsättningar:
- Transportambulans kan användas till patienter i alla åldrar med stabila vitala parametrar och låg risk för snabb försämring.
- Transportambulans kan användas för att hämta eller lämna läkarbedömda patienter vid flygplats.
- Transportambulanser kan användas för sekundäruppdrag i angränsande regioner.
- Transportambulans kan larmas som first responder på ett misstänkt hjärtstopp i avvaktan på ambulans, om den bedöms utgöra närmsta prehospitala resurs.
- Transportambulans dirigeras med fokus på tidspassning och optimalt planerad rutt och kan tilldelas nytt uppdrag efter 20 minuter i samband med avlämning på sjukhus.
- Transportambulansens personal dokumenterar och journalför sina uppdrag i det prehospitala verksamhetsstödet Frapp.
- Transportambulansens personal kan kontakta prehospital bakjour för stöd och råd i bedömning.
- Transportambulans kan transportera patient som bedömts av läkare i akutläkarbil eller jourläkarbil till rätt vårdenhet.
Kompetens, bemanning och utrustning
Transportambulans bemannas med en legitimerad sjuksköterska med erfarenhet från akutsjukvård samt en ambulanssjukvårdare och båda har kompetens i minst A-HLR.
Transportambulansens vårdgivare och PoD ska ha rutiner för samverkan och planering för att möjliggöra att tjänstgörande personal på respektive enhet kan erhålla 30 minuters lunchrast eller måltidsuppehåll.
Transportambulans har samma utrustning som en ambulans.
Läkemedel
Vid sekundäruppdrag ska eventuella läkemedelsordinationer erhållas från avsändande och patientansvarig vårdgivare. Om avsändande patientansvarig vårdgivare ordinerar läkemedel, som ska administreras under transporten, ska avsändande enhet/vårdgivare förse transportambulansens personal med avsedda ordinerade läkemedel.
Transportambulansen är alltid utrustad med egna läkemedel enligt ambulanssjukvårdens generella ordinationer om patientens medicinska tillstånd försämras eller förändras under transporten. Transportambulansens personal följer den prehospitala vårdens medicinska behandlingsriktlinjer om inte annat överenskommits inför transporten.
Transportmeddelande
Transportmeddelande ska fyllas i av avsändande vårdenhet, kommunal enhet eller motsvarande i privat regi och alltid medfölja patient.
Det är den enhet som beställer transporten som är ansvarig för att fylla i ett transportmeddelande. Transportambulansen ska vara utrustad med en uppsättning av blanketten ”transportmeddelande”. Har transportmeddelandet inte fyllts i inför transport, ger besättningen i transportambulansen enheten en blankett och ser till att personal vid beställande enhet fyller i denna. Informationen i transportmeddelandet är information som kan vara av värde för transportambulansens personal. Ambulanspersonalen ska fotografera transportmeddelandet med AmPHI för att efter transport destruera blanketten.
Vid behovsordinerade läkemedel, som kan förväntas behövas under transporten, ska medfölja från avsändande vårdenhet och alltid vara dokumenterade och signerade i transportmeddelandet.
Denna handling eller motsvarande ska alltid medfölja vid förbeställd transport av patient mellan vårdenheter (gäller till, från eller mellan såväl regionens vårdenheter så som kommunala eller privat drivna enheter).