Transportambulans
Transportambulans är en resurs som främst är avsedd att användas till sekundäruppdrag, vilket oftast innebär transport till/från/mellan vårdenheter av patienter prioriterade prio 2a och nedåt. Uppdragen kan utföras både inom Region Stockholm och i angränsande regioner (se direktiv nr 13 Utomlänstransporter).
Direktiv nr: 14:9
Gäller från: 2025-06-06
Sekundäruppdrag – transport mellan vårdenheter
Transportambulans ska utgöra ett förstahandsval för sekundäruppdrag där patienten är i behov av vård eller övervakning under transporten.
Det är alltid avsändande vårdgivares ansvar att i samband med transporten informera och dokumentera transportambulansens personal om det föreligger behandlingsbegränsningar eller om det finns behov av särskilda ordinationer för att administrera läkemedel under transportens genomförande.
Besättningen i transportambulans får inte motsäga sig ett av PoD tilldelat uppdrag utan att ha gjort en bedömning av patienten på hämtplatsen. Är besättningen tveksam till ärendet efter bedömning på plats baserat på patientens tillstånd, kontaktas prehospital bakjour.
Primäruppdrag prio 2–3
Primäruppdrag prio 2 eller 3 kan tilldelas transportambulans efter samråd med PHB. OPK och Medicinsk dirigent kan hjälpa PHB att identifiera dessa uppdrag. Primäruppdrag gällande barn ska tilldelas med försiktighet, i första hand kan transportambulans tilldelas uppdrag med isolerade extremitetsskador.
För övrigt gäller som vid sekundäruppdrag.
Uppdrag och förutsättningar
Transportambulans är en resurs som avsedd att användas till sekundäruppdrag till/från/mellan vårdenheter. Om transportambulans skall nyttjas till andra lämpliga uppdrag avgörs detta av operativ koordinator och/eller prehospital bakjour. Transportambulanser utgör även en del i Region Stockholms katastrofmedicinska beredskapsplan.
Grundläggande förutsättningar
- Transportambulans kan användas till patienter i alla åldrar med stabila vitala parametrar och låg risk för snabb försämring.
- Transportambulans kan användas för att hämta eller lämna läkarbedömda patienter vid flygplats.
- Transportambulanser kan användas för sekundäruppdrag i angränsande regioner.
- Transportambulans kan larmas som first responder på ett misstänkt hjärtstopp i avvaktan på ambulans, om den bedöms utgöra närmsta prehospitala resurs.
- Andra primäruppdrag prio 2 eller 3 kan tilldelas transportambulans efter samråd med PHB.
- I de fall transportambulans vid primäruppdrag bedömer att patienten skall förvarnas in till akutsjukhus (Retts Röd) åligger det ansvarig sjuksköterska i transportambulans att bedöma om enheten själv skall fullfölja uppdraget eller tillkalla akutambulans via PoD-tjänsten. Man ska frikostigt samråda med PHB.
- Transportambulans arbetar enligt ambulanssjukvårdens generella direktiv och behandlingsriktlinjer
- Transportambulansens personal dokumenterar och journalför sina uppdrag i det prehospitala verksamhetsstödet Frapp.
- Eventuellt transportmeddelande fotas in i aktuell Frapp journal
- Transportambulansens personal kan kontakta prehospital bakjour för stöd och råd i bedömning.
- Transportambulans kan transportera patient som bedömts av läkare i akutläkarbil eller jourläkarbil till rätt vårdenhet.
Gällande omprioritering vid sekundär transport gäller som följer:
- I grunden ska prioritering ske av SOS efter avsändande enhet har specificerat vad de behöver under transport och hur tidskritiskt uppdraget är.
- Om ärendet är tydligt underprioriterat kan MAS i transportambulans/ambulans fråga PHB som kan höja prio på väg till ärendet.
- Om ärendet tycks tydligt felprioriterat vid upphämtning kan MAS i transportambulans/ambulans fråga avsändande läkare utifrån våra arbetssätt om omprioritering lämpligt. Om avsändande läkare inte finns tillgänglig eller i undantagsfall inte alls går att få samsyn så kan PHB-kontakt övervägas.
- Om allvarlig undertriagering ses kan brådskande samtal användas.
- Transportambulans/ambulans-personal kan inte själva nedprioritera ett ärende under sekundärtransport.
Kompetens, bemanning och utrustning
Transportambulans bemannas med en legitimerad sjuksköterska med erfarenhet från akutsjukvård samt en ambulanssjukvårdare och båda har kompetens i minst A-HLR.
Transportambulansens vårdgivare och PoD ska ha rutiner för samverkan och planering för att möjliggöra att tjänstgörande personal på respektive enhet kan erhålla 30 minuters lunchrast eller måltidsuppehåll.
Transportambulans har samma utrustning som en ambulans.
Samtliga patienter inklusive sekundäruppdragen skall triageras enligt RETTS. Vid motsägande triage i RETTS styr avsändande enhets prioritet – i de fall ambulanspersonal önskar omprioritering – se ovan om omprioritering.
Läkemedel
Vid sekundäruppdrag ska eventuella läkemedelsordinationer erhållas från avsändande och patientansvarig vårdgivare. Om avsändande patientansvarig vårdgivare ordinerar läkemedel, som ska administreras under transporten, ska avsändande enhet/vårdgivare förse transportambulansens personal med avsedda ordinerade läkemedel. Syrgas och mindre mängd av läkemedel som finns i generella direktiv kan tas från ambulansens läkemedel.
Ssk i ambulans är skyldig att meddela ifall hen inte är förtrogen med aktuell ordination och det inte är tillräckligt med given info från avsändande läkare/fass läsning innan avresa. Då ska avsändande läkare se till att denne får tillräckligt underlag eller ordna annan resurs om det krävs. Exempelvis om intubationsberedskap ska finnas så ska annan personal med den kompetensen medskickas medan om det är läkemedel som vi har i ambulansen eller tillhandahålls av avsändande enhet, och ssk lätt kan administrera om man vet när, varför och hur så ska ssk i ambulans vara ansvarig att ge detta.
Transportambulansen är alltid utrustad med egna läkemedel enligt ambulanssjukvårdens generella ordinationer om patientens medicinska tillstånd försämras eller förändras under transporten. Transportambulansens personal följer den prehospitala vårdens medicinska behandlingsriktlinjer om inte annat överenskommits inför transporten.
I alla fall där patienten utvecklar nya symtom eller försämring som kräver att man faller tillbaka på generella direktiv eller ordination från PHB/läkarresurs inom AISAB, så ska det framkomma i journal som vid vanlig akutambulansjournal.
Transportmeddelande
Transportmeddelande ska fyllas i av avsändande vårdenhet, kommunal enhet eller motsvarande i privat regi och alltid medfölja patient vid sekundäruppdrag prio 2–3.
Det är den enhet som beställer transporten som är ansvarig för att fylla i ett transportmeddelande. Transportambulansen ska vara utrustad med en uppsättning av blanketten ”transportmeddelande”. Har transportmeddelandet inte fyllts i inför transport, ger besättningen i transportambulansen enheten en blankett och ser till att personal vid beställande enhet fyller i denna. Informationen i transportmeddelandet är information som kan vara av värde för transportambulansens personal. Ambulanspersonalen ska fotografera transportmeddelandet med AmPHI för att efter transport destruera blanketten.
Vid behovsordinerade läkemedel, som kan förväntas behövas under transporten, ska medfölja från avsändande vårdenhet och alltid vara dokumenterade och signerade i transportmeddelandet.
Denna handling eller motsvarande ska alltid medfölja vid förbeställd transport av patient mellan vårdenheter (gäller till, från eller mellan såväl regionens vårdenheter så som kommunala eller privat drivna enheter).