Till Start

Vårdgivarguiden

Akutläkarbilar

Det finns två akutläkarbilar i Region Stockholm.

Akutläkarbilarna bemannas av team med läkare och sjuksköterskor med specialistutbildningar i akutsjukvård och anestesi och är länets högsta medicinska prehospitala kompetens. Akutläkarbilarna dirigeras till de mest allvarliga uppdragen för att hantera patienter med sviktande vitalparametrar och de ska även kunna stötta och komplettera övrig prehospital verksamhet genom bedömning, prioritering och behandling samt att bedöma vårdbehov och vårdform.

Målgrupp

Akutläkarbilarnas målgrupp omfattar alla personer i alla åldrar som bor eller vistas i Stockholms län.

Förmedling och prioritering av uppdrag

Akutläkarbilarnas uppdrag tilldelas av prioriterings- och dirigeringstjänsten, som sköts av SOS Alarm. Det är alltid patientens medicinska behov som styr hur ett uppdrag prioriteras.

Läkaren i akutläkarbilen kan göra en medicinsk bedömning av patient i hemmet eller motsvarande, initierat av prioriterings- och dirigeringstjänsten, ambulanssjukvården eller närakuter. Bedömningsuppdrag kan även röra de patienter som väntar på ambulans och finns på prioriterings- och dirigeringstjänstens väntelista. Läkaren kan vid behov medfölja ambulanssjukvårdens resurser, räddnings- och ambulanshelikopter. Läkaren i akutläkarbilen ska kunna bistå ambulanspersonal vid SITS-uppdrag (sjukvårdsinsatser till sjöss) men även kunna utföra egna uppdrag.

Jourläkarbilar

Det finns två jourläkarbilar i Region Stockholm.

Jourläkarbilarna bemannas med läkare som är specialister i allmänmedicin eller akutsjukvård eller en ST-läkare. Läkaren arbetar i team tillsammans med en undersköterska.

Jourläkaren gör medicinska bedömningar och behandlingar på plats i patientens hem när det inte är möjligt eller lämpligt att ta sig till vårdcentral, närakut eller akutmottagning. Jourläkaren kan också, vid behov, remittera patienten till rätt vårdform.

Det ingår också i jourläkarens uppdrag att utfärda dödsbevis och dödsorsaksintyg samt vårdintyg i patientens hem eller motsvarande.

Målgrupp

Jourläkarbilarnas målgrupp omfattar alla personer i alla åldrar som bor eller vistas i Stockholms län. Särskild hänsyn ska tas till patienter som av olika anledningar har svårt att själva ta sig till vården, exempelvis barnfamiljer, äldre, funktionsnedsatta eller patienter med smittsam sjukdom.

Väntetid

Patientens väntetid på en jourläkare kan variera, främst beroende på hur många patienter som väntar på hembesök. Patienten kommer att kontaktas av prioriterings- och dirigeringstjänsten för att få en preliminär ankomsttid.

Förmedling och prioritering av uppdrag

Många av jourläkarbilarnas uppdrag förmedlas via 1177 till Regions Stockholms prioriterings- och dirigeringstjänst som sköts av SOS Alarm. Sjuksköterskorna på 1177 avgör om en patient är i behov av en läkarkontakt baserat på kriterier i Hänvisningsstödet.

Jourläkarbilarna kan även få uppdrag direkt från prioriterings- och dirigeringstjänstens prehospitala bakjour för att avlasta eller förstärka ambulanssjukvården, när det bedöms lämpligt. Den prehospitala bakjouren kan även tilldela jourläkarbilarna uppdrag som inkommer från sjuksköterskor i basal hemsjukvård jourtid, LSS-boenden, vissa korttidsboenden samt avvikande laboratoriesvar av akut karaktär.

Jourläkarbilarnas uppdrag omfattar även att kunna bidra till att förstärka övrig prehospital vård vid exempelvis hjärtstopp och särskild händelse.

Arbetstider och geografisk omfattning

  • Två akutläkarbilar bemannas dygnet runt, årets alla dagar.
  • Två jourläkarbilar bemannas dygnet runt, årets alla dagar.
  • Både akutläkarbilarnas och jourläkarbilarnas uppdrag omfattar hela Stockholms län.

Läs mer

Anvisning för rapportering av vårdkontakter som underlag för ersättning. Gäller från 1 juni 2018.

Här finns information och instruktioner om remittering till en geriatrisk klinik.

Om hur den prehospitala vården i Stockholm prioriteras och samordnas, och vilka avtal som finns för olika former av ambulanssjukvård i Stockholms län.

  • Uppdaterad: 11 december 2024

  • Faktagranskad: 11 december 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Anneli Jonasson, hälso- och sjukvårdsförvaltningen