Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Uppdrag och målgrupp

Målgruppen för vårdvalet specialiserad rehabilitering efter vård på akutsjukhus är vuxna patienter som vårdats inneliggande på akutsjukhus och haft ett komplicerat efterförlopp efter större kirurgiska ingrepp eller medicinska behandlingar.

Endast patienter som är inneliggande på akutsjukhus kan tas emot inom uppdraget. Uppdraget är framtaget för att underlätta utflödet av patienter med påtagliga symtom samt nytillkomna funktionsnedsättningar och som inte kan skrivas ut direkt från akutsjukhus utan en period med specialiserad rehabilitering i slutenvård.

Innan överföring från akutsjukhus ska rehabvårdgivaren försäkra sig om att patienten omhändertas på rätt vårdnivå och inte har ett förutsägbart behov av akutsjukhusets resurser samt att patientens huvudsakliga behov är rehabilitering. Omvårdnadsbehov, medicinska behov eller psykiatrisk problematik får inte överväga och utgöra ett hinder för att uppnå framgångsrik rehabilitering inom rimlig tid. Patienter som inte kan medverka aktivt i rehabilitering ingår inte i målgruppen.

Den specialiserade rehabiliteringen bedrivs i slutenvård av multiprofessionella team med syfte att förbättra patientens funktions- och aktivitetsförmåga för att återvinna bästa möjliga självständighet samt ge motivation till fortsatt rehabilitering på egen hand eller med stöd av annan vårdgivare efter utskrivning.

Målgrupper:

Grupp 1 – rehabilitering efter ortopedkirurgisk operation
Patient som genomgått ortopedkirurgisk operation.

Grupp 2 – rehabilitering efter thoraxkirurgisk operation
Patient som genomgått thoraxkirurgisk operation.

Grupp 3A – rehabilitering efter kirurgisk operation
Patient som genomgått kirurgisk operation.
Patient som genomgått amputation.

Grupp 3B – rehabilitering efter medicinsk behandling
Patient som i samband med akut sjukdom, trauma eller planerad behandling drabbats av komplicerat efterförlopp.

Grupp 4 – rehabilitering efter kirurgisk operation eller medicinsk behandling
Patient som i samband med akut sjukdom, trauma eller planerad behandling drabbats av multipla symptomgivande samtidiga skador/sjukdomar inom ett eller flera organsystem. Behovet av specialiserad rehabilitering ska vara särskilt omfattande med förväntad lång vårdtid.

Avgränsning – tillhör inte målgruppen

  • Patient med beräknat rehabiliteringsbehov understigande
    – 3 vårddagar i grupp 1, 2 och 3A och 3B
    – 14 vårddagar i grupp 4.
  • Patient vars rehabiliteringsbehov ska tillgodoses inom:
    – Primärvårdsrehabilitering
    – Geriatrisk vård
    – ASiH (Avancerad sjukvård i hemmet)
    – SPSV (Specialiserad palliativ slutenvård)
    – Specialiserad neurologisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus.
  • Omvårdnadsbehov, medicinska behov eller psykiatrisk problematik får
    inte överväga eller utgöra hinder för rehabilitering inom rimlig tid.
  • Patient med pågående missbruk.
  • Patient med behov av avancerat andningsstöd och ventilator.
  • Patient som inte kan medverka aktivt i rehabilitering.

Förfrågningsunderlag

I förfrågningsunderlaget finns de aktuella krav som gäller för vårdgivare inom vårdvalet. Eventuella förändringar under avtalstid meddelas direkt till vårdgivaren.

De krav som ställs för att bedriva vårdverksamhet enligt LOV. Gäller från och med 1 januari 2020.

Vårdgivare med avtal

Remittering

För specialiserad rehabilitering i slutenvård krävs remiss från akutsjukhus (remittent) som också ska informera patient om godkända vårdgivare.

Patient har möjlighet att välja mellan godkända vårdgivare som anmält platstillgång varefter remittent skickar remiss till vald vårdgivare.
Om patient avstår att göra ett aktivt val ska remittent skicka remiss till den godkända vårdgivare som anmält platstillgång och som ligger närmast patientens folkbokföringsadress.

Lediga platser på rehabiliteringsklinikerna

Alla rehabiliteringskliniker rapporterar in prognos om lediga platser på webbplatsen Belport.

Det behövs ingen inloggning för att komma in i Belport. Välj vårdtyp "Specialiserad rehabilitering" och "Stockholms län" så visas senast uppdaterade prognos från respektive klinik.

En internet-baserad portal för beläggningsregistrering inom sjukvården. Här visas tillgängliga vårdplatser inom avancerad sjukvård i hemmet (ASIH), specialiserad palliativ slutenvård (SPSV), geriatriska kliniker, specialiserad rehabilitering efter vård på akutsjukhus och specialiserad neurologisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus samt intensivvårdsenheter.

Ersätta och rapportera

För att du som vårdgivare ska få rätt ersättning ska rapportering till regionens register göras. I anvisningen hittar du vad du ska rapportera, och du som vårdgivare ansvarar för att ha teknisk förmåga att rapportera enligt den.

Anvisning för rapportering av vårdkontakter som underlag för ersättning. Gäller från 1 januari 2020.

Uppföljning

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen följer upp vårdgivare löpande. Uppföljningen sker bland annat genom analys och kontroll av inrapporterade verksamhetsdata, statistiska underlag, kvalitetsutfall, uppföljningsmöten och genom fördjupade uppföljningar.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm följer upp hälso- och sjukvården på systemnivå, avtalsområden samt enskilda leverantörer.

Ansök om avtal

Vårdgivaren måste vara godkänd för att få driva verksamhet med ersättning från Region Stockholm, enligt Vårdval Stockholm. Kraven för att bli godkänd hittar du i förfrågningsunderlaget. Om ansökan godkänns tecknas ett avtal med Region Stockholm. Avtalet kan sägas upp om vårdgivaren inte lever upp till kraven.

Ansökningar tas emot löpande. Vårdval Stockholm innebär fri etablering i regionen för de vårdgivare som godkänns. Inom vårdvalet finns inte något volymtak.

Som vårdgivare kan du ansöka om att starta vårdverksamhet inom ett antal vårdområden som är upphandlade enligt LOV. Här finns information om ansökningsprocessen.

Blankett för ansökan. Godkännande sker enligt lag om valfrihetssystem, LOV.

I dokumentet anges gällande krav på lokalens fysiska tillgänglighet. Redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan om godkännande enligt LOV.

Checklistan kan sparas ner och fyllas i på datorn och skickas med e-post som bilaga till ansökan om avtal enligt LOV.

Inför driftstart

När du som leverantör ansökt om att starta verksamhet inom vårdval och blivit godkänd behöver det som framgår av länken ovan göras inför driftstarten.

Frågor om ansökan

Alla frågor kring godkännande ska ställas per e-post till:

Registrator

Uppsägning av avtal

Avtalen har en ömsesidig möjlighet till uppsägning. Vårdgivaren kan säga upp sitt avtal och avtalet kan sägas upp av Region Stockholm om vårdgivaren inte lever upp till kraven, något som föregås av anmodan och varning.

Här finns information om hur avtal kan avslutas och ditt ansvar som vårdgivare om verksamheten upphör. Gäller alla former av vårdavtal.

Kontakt för vårdgivare

Catharina Lernstad|Avtalsansvarig

  • Uppdaterad: 5 oktober 2023

  • Faktagranskad: 5 oktober 2023

  • Redaktör: Britta Manninen

  • Faktagranskare: Catharina Lernstad, hälso- och sjukvårdsförvaltningen