Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Region Stockholm har ett övergripande strategiskt ansvar för folkhälsoarbetet i länet i egenskap av regionalt utvecklingsansvarig. Ansvaret för folkhälsoarbetet ligger på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Region Stockholm behöver, i samverkan med andra aktörer, arbeta för att skapa förutsättningar för en god hälsa för alla. Hälso- och sjukvårdens arbete är en viktig del i det.

Arbetet för en god och jämlik folkhälsa

En god folkhälsa innebär att hälsan i befolkningen inte bara är god utan också jämlikt fördelad mellan olika grupper. Hälsan hos invånarna i Stockholms län är överlag god, men det finns väsentliga skillnader i sjuklighet, dödlighet och upplevd hälsa mellan olika grupper. Olika faktorer under människors liv påverkar möjligheten till god hälsa. Det handlar till exempel om under vilka omständigheter vi växt upp, våra möjligheter till utbildning och arbete, var vi bor samt sociala och miljömässiga förhållanden.

Folkhälsoinsatser behöver därför vara både generella för alla i befolkningen och rikta sig till grupper med specifika behov och förutsättningar. Insatser ska vara preventiva och fokusera på att förebygga riskfaktorer, respektive hälsofrämjande för att stärka människors motståndskraft.

Folkhälsopolicy styr mot en god och jämlik hälsa

Region Stockholms folkhälsopolicy antogs 2021 och gäller för regionens alla verksamheter vilket omfattar all regionfinansierad hälso- och sjukvård och tandvård i Region Stockholm. Folkhälsopolicyn visar riktning för vårt arbete med att identifiera behov och vidta åtgärder i strävan att uppnå god hälsa och minskade hälsoklyftor i befolkningen.

Folkhälsopolicyn anger fyra styrande principer: 

  • Region Stockholm integrerar kunskap om folkhälsa i ledning och styrning
  • Hälso- och sjukvård och tandvård arbetar hälsofrämjande och förebyggande med fokus på dem med störst behov
  • Regional utvecklingsplanering, kollektivtrafik och stöd till kultur- och föreningsliv bidrar till strukturella förutsättningar för god och jämlik hälsa
  • Region Stockholm är en samlande kraft i länets folkhälsoarbete

Hälsofrämjande och förebyggande – en styrande princip

En av principerna fokuserar på hälso- och sjukvårdens och tandvårdens uppdrag att arbeta hälsofrämjande och förebyggande med fokus på dem med störst behov.

Den styrande princip i folkhälsopolicyn som enbart har fokus på hälso- och sjukvårdens och tandvårdens arbete lyder:

  • Hälso- och sjukvård och tandvård arbetar hälsofrämjande och förebyggande med fokus på dem med störst behov

Region Stockholm ska således bidra till en hälsofrämjande och förebyggande nära och sammanhållen hälso- och sjukvård och tandvård som utgår från befolkningens behov och regionens ekonomiska förutsättningar. Vårdutbudet ska bygga på principer om jämlik hälsa och jämlik tillgång till vård så att undvikbara skillnader undanröjs. Med ett hälsofrämjande, personcentrerat förhållningssätt kan vårdens medarbetare stödja individer att vara delaktiga i vårdprocess och planering utifrån deras förutsättningar och resurser. Detta är särskilt viktigt för sårbara grupper.

Region Stockholm ska även bedriva befolkningsinriktade insatser i närområden och samverka med aktörer såsom skola, omsorg, socialtjänst och civilsamhälle.

Genom kunskapsstyrning kan kunskapsbaserade insatser för att främja människors hälsa och förebygga sjukdom utvecklas och implementeras.

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Att arbeta med hälsofrämjande hälso- och sjukvård är en prioriterad strategi i regionens folkhälsoarbete. Delaktighet är en förutsättning för ett hälsofrämjande förhållningssätt och innebär att vårdpersonal i mötet med patienten utgår från individens aktuella livssituation och att individens egna resurser tillvaratas och stärks. Detta har i sin tur en positiv inverkan på hälsan.

Andra viktiga delar i det hälsofrämjande arbetet med individens hälsa och livssituation i fokus är att arbeta med hälsosamma levnadsvanor, god sömn, minskad stress, ofrivillig ensamhet, sexuell och reproduktiv hälsa samt diskrimineringsgrunderna. Det behöver göras brett för alla invånare men även specifikt för prioriterade målgrupper.

Stöd och utveckling av folkhälsoarbetet

Region Stockholm arbetar med att utveckla kunskapen inom folkhälsa. Det görs bland annat genom fortbildning och forskningsinriktat arbete med att ta fram underlag, metoder och material inom folkhälsoområdet som kan stödja vårdgivare i implementering av hälsofrämjande arbete. I regionen finns flera kunskapscentrum som på olika sätt bidrar till utveckling och kunskapsspridning på folkhälsoområdet.

Folkhälsorapport var fjärde år

Vart fjärde år sammanfattas befolkningens hälsoläge i Region Stockholms folkhälsorapport. Den används för att anpassa hälso- och sjukvård och hälsofrämjande och förebyggande insatser efter befolkningens behov. Faktorer som har betydelse för invånarnas hälsa, till exempel livsmiljö, levnadsvanor och relationer kartläggs. Det görs bland annat genom att frågor ställs i en enkät som går ut till en stor del av befolkningen.

Folkhälsoguiden och Folkhälsokollen

Folkhälsoguiden är en webbplats som vänder sig till alla som är intresserade av eller arbetar med folkhälsa i Stockholms län, till exempel inom hälso- och sjukvården. Här finns kunskapsunderlag, rapporter, nyheter, utbildning, nätverk och digitala verktyg. Folkhälsoguiden kan vara ett särskilt gott stöd för dig som arbetar på strategisk och samordnande nivå.

Folkhälsokollen är ett webbverktyg som samlar aktuell hälsodata över folkhälsan i Stockholms län. Verktyget kan användas för att få kunskap om hur livsvillkor, levnadsvanor och hälsa är fördelade geografiskt i länet och hur folkhälsan har utvecklats över tid.

Webbplatsen vänder sig till alla som är intresserade av, eller arbetar med folkhälsa i Stockholms län, till exempel inom hälso- och sjukvården.

Ger en överblick av hur livsvillkor, levnadsvanor och hälsa är fördelade och utvecklas över tid i kommuner och stadsdelar.

Kunskapscentrum stöder folkhälsoarbetet i regionen

APC arbetar för att utveckla primärvården, bland annat genom att implementera evidensbaserade metoder i vården och erbjuda utbildningar och stöd till vårdpersonal.

CAMM arbetar för att minska arbets- och miljörelaterad ohälsa genom att identifiera och förebygga olika risker i arbets- och omgivningsmiljö.

CES arbetar med analys, utveckling, utvärdering och stöd till implementering av metoder för hälsofrämjande och förebyggande arbete i vården.

CHIS studerar hur resurser används för att tillgodose vårdbehov och bidra till bättre hälsa, både i samhället i stort och inom hälso- och sjukvården.

Kunskapscentrum som tillhandahåller utbildning och utveckling som bidrar till kvalitetssäkring och implementering av evidensbaserade metoder i den psykiatriska vården.

NASP arbetar med forskning och utveckling av självmordspreventiva metoder, analys och uppföljning samt information och undervisning.

Kunskapscenter för transkulturell hälso- och sjukvård, psykiatri och tandvård. De arbetar med att stärka vårdpersonalens kunskaper om patienter med migrationsbakgrund.

Läs mer

Kontakt

Enheten för hälsoutveckling på hälso- och sjukvårdsförvaltningen har ett övergripande strategiskt ansvar för regionens folkhälsoarbete. Enheten  arbetar för att hälso- och sjukvården ska erbjuda en hälsoinriktad, jämställd och jämlik vård.

Enheten för hälsoutveckling

  • Uppdaterad: 6 december 2023

  • Faktagranskad: 6 december 2023

  • Redaktör: Caroline Olsson

  • Faktagranskare: Helena Holmgren, hälso- och sjukvårdsförvaltningen