Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Alla barn och ungdomar upp till 18 år (upp till 20 år om skolelev), som kommer till Region Stockholm från ett land där det finns risk för sjukdomar som hiv, tuberkulos, hepatit B och C, ska erbjudas provtagning enligt Smittskydd Stockholms rekommendationer. Rekommendationen gäller oavsett om barnet har blivit folkbokförd (har ett fullständigt personnummer) eller inte.

Smittskyddsläkarens rekommendationer rörande provtagning av asylsökande, tillståndslösa, kvotflyktingar och anhöriginvandrade personer med flera.

Region Stockholms interaktiva verktyg visar vilka prover som rekommenderas beroende på ålder, kön och ursprungsland.

Interaktiv hjälp att avgöra vilka prover som rekommenderas av Smittskydd Stockholm och Barnhälsovården i Stockholm vid screening av nyanlända bosatta i regionen. Rekommenderad webbläsare är Google Chrome och i andra hand Microsoft Edge.

Vilka barn ingår i Frikod Ung?

Alla barn som inte definieras som asylsökande, kvotflyktingar eller tillståndslösa, som ändå har behov av hälsoundersökning, remitteras för provtagning enligt Frikod Ung. Exempel är barn till föräldrar som studerar eller har fått arbetstillstånd i Sverige och anhöriginvandrare vars föräldrar inte är asylsökande.

Barn 0–5 år

Vårdcentraler i SLSOs regi, som har uppdrag att utföra hälsoundersökningar för asylsökande, kvotflyktingar och personer utan tillstånd, ska även ta emot andra barn 0–5 år som remitterats för provtagning enligt Smittskydd Stockholms rekommendation ”Prover som ingår i en hälsoundersökning”. Barn utan svenskt personnummer kan tas emot för provtagning om de vistas stadigvarande i regionen. Övriga delar som ingår i hälsoundersökningen kan ske först när barnet fått personnummer.

Barnen kan komma efter hänvisning från BVC, annan vårdcentral eller via föräldrar. Provtagning utförs enligt Smittskydd Stockholms riktlinjer.

Barn 6–18 år

Vårdcentraler ska, efter remiss från elevhälsan, ta emot skolbarn (ålder 6–18 år) för provtagning med de prover som tas av smittskyddsskäl enligt Smittskydd Stockholms rekommendation ”Prover som ingår i en hälsoundersökning”.

Elevhälsan kan remittera både folkbokförda barn (skolbarn med fullständigt personnummer) och barn som saknar fullständigt personnummer. Remissen skickas till den vårdcentral skolbarnet är listad på, alternativt till närliggande vårdcentral.

Vilka barn ingår inte i Frikod Ung?

Asylsökande barn kallas till hälsoundersökning via regionen till någon av de vårdcentraler som utför hälsoundersökning av asylsökande.

Kvotflyktingar och barn utan tillstånd ("papperslösa") som inte har genomgått hälsoundersökning, remitteras av kommun, elevhälsan eller BVC till någon av de vårdcentraler som utför hälsoundersökning av asylsökande.

Registrering och fakturering

Barn med personnummer registreras och ersätts som ett vanligt mottagningsbesök. Därutöver får vårdgivaren 1 100 kr i tilläggsersättning vid rapportering i enlighet med gällande rapporteringsanvisning..

Barn utan personnummer registreras med taxa 19 och reservnummer. Vårdgivaren fakturerar beställaren manuellt med 1100 kronor.

På fakturan ska vårdgivaren ange barnets reservnummer, datum för undersökningen och att det avser ersättning enligt konto 5110 och Frikod UNG.

Fördjupning

Asylsökande och vissa andra migranter som har en koppling till skyddsbehov ska enligt lag erbjudas en hälsoundersökning efter ankomst till Sverige. Hälsoundersökningen är frivillig och kostnadsfri för patienten.

Används vid remittering för provtagning av nyanlända skolbarn.

Riktlinjer för uppföljning, vaccinering, smittspårning med mera.

  • Uppdaterad: 28 februari 2025

  • Faktagranskad: 28 februari 2025

  • Redaktör: Tomas Wahl

  • Faktagranskare: Elisabeth Höglund, hälso- och sjukvårdsförvaltningen