Till Start

Vårdgivarguiden

Postexpositionsprofylax

Vaccin ges som postexpositionsprofylax (PEP) till personer som kan ha exponerats för mpox. De som kan bli aktuella för den typen av vaccination kommer att kontaktas av den verksamhet som utför smittspårningen.

Förebyggande vaccination

Mpox-vaccination ges också i förebyggande syfte till personer som bedöms ha en ökad risk för att bli smittade av mpox.

Sedan hösten 2022 finns en rekommendation om förebyggande vaccination mot mpox som riktar sig till män som har sex med män (MSM, till exempel homosexuella, bisexuella, transpersoner) med många sexuella kontakter. Denna vaccination erbjuds via Venhälsan på Södersjukhuset.

Rekommendationen utvidgades i februari 2023. Pojkar/unga män under 18 år med motsvarande riskfaktorer erbjuds mpox-vaccination på Ungdomsmottagningen på Södermalm. Personer som har sex med män mot ersättning erbjuds vaccination på Mika Hälsa.

På grund av en ökad smittspridning av mpox klad 1 i områden i centrala Afrika utvidgades vaccinationsrekommendationen ytterligare i augusti 2024. Personer som ska vistas i områden med pågående smittspridning och som kommer ha nära fysisk kontakt med personer i lokalsamhället (till exempel patientnära sjukvård, dela hushåll, sexuella kontakter) erbjuds vaccination mot mpox efter en individuell bedömning av risk och nytta. Denna förebyggande vaccination erbjuds via Infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

På 1177.se finns mer information om erbjudande om förebyggande vaccination mot mpox och intresseanmälan.

Länkar

Smittskydd Stockholms information om mpox.

Kontakt

Veronica Woxén|Smittskyddssjuksköterska

Katarina Widgren|Biträdande smittskyddsläkare

  • Uppdaterad: 30 augusti 2024

  • Faktagranskad: 30 augusti 2024

  • Redaktör: Tomas Wahl

  • Faktagranskare: Katarina Widgren, Smittskydd Stockholm, hälso- och sjukvårdsförvaltningen