Rådgivningsmeddelande – ett vägledningsstöd för patienten
Nu utvidgas uppdraget med att ge invånare som ringer till 1177 på telefon ett skriftligt rådgivningsmeddelande till att omfatta listade patienter på länets alla vårdcentraler.
I vårdövergången mellan 1177 på telefon och efterföljande kontakter inom vården behöver patienten själv ta hela ansvaret för att navigera sig till rätt vårdnivå och vårdgivare.
Rådgivningsmeddelandet är avsett att öka patientens delaktighet i den egna vården samt ge en ökad trygghet för patienten då informationen från sjuksköterskan på 1177 ges både muntligt och skriftligt. Rådgivningsmeddelandet bidra även i arbetet med att rätt patient ska få rätt vård, på rätt plats och i rätt tid.
Testperiod visade på värde för patienten
Under en tremånadersperiod våren 2024 prövades konceptet med rådgivningsmeddelande. Länets akutmottagningar, närakuter samt 16 vårdcentraler deltog i testet. Rådgivningsmeddelandet skickades till patientens inkorg på 1177.se och patienten notifierades via sms eller e-post. Totalt skickades över 11 000 rådgivningsmeddelanden till patienter som blivit hänvisade till vårdcentral, närakut- barn- eller vuxenakutmottagning, eller fått rådet att avvakta med att söka vård.
Undersökningen visar att rådgivningsmeddelandet kan stötta patienter som minnesanteckning eller för att kontrollera vad som sagts under samtalet. Patienterna har använt informationen som stöd för att komma ihåg råd och instruktioner, namn på läkemedel och för att kunna gå tillbaka och kontrollera om informationen överensstämmer med det man uppfattade i samtalet. Patienterna uppger också att de använt rådgivningsmeddelandet som stöd för att informera närstående eller vid besök på akutmottagning eller närakut. Under testet nämnde patienter med funktionsvariationer och svenska som andraspråk att de hade stöd av rådgivningsmeddelandet i sin efterföljande vård.
Resultaten från testet med rådgivningsmeddelandet visar att det finns ett värde i att utöka och förlänga testet för att ytterligare undersöka nyttan för patienten och för hälso- och sjukvårdssystemet. Nu inleds planering och förberedelser för att återstarta rådgivningsmeddelandet i större skala.
Bakgrund
Under 2022 genomfördes en kvalitativ studie i syfte att identifiera viktiga förutsättningar för invånarna i hänvisningsförfarandet. Nittiotvå invånare intervjuades. I studien delades invånare upp i olika behovsgrupper och undersökningen visade att särskilt behovsgrupperna osäkra invånare och sårbara invånare skulle ha användning av ett skriftligt stöd i sin vårdresa. Viktiga förutsättningar för medarbetare i vården identifierades i arbetet med att implementera ett enhetligt arbetssätt av hänvisade patienter där verksamhetsrepresentanter från 1177 på telefon, vårdcentral, närakutmottagningar och barn- och vuxenakutmottagningar medverkade. En förutsättning för att förstå var patienten befinner sig i sin process är att vårdpersonalen har tillgång till dokumentation från det föregående mötet eller samtalet. Medarbetare i vården har tillgång till dokumentation från rådgivningssamtalet hos 1177 på telefon via Nationell patientöversikt (NPÖ).
För mer information: