Rapportering och fakturering
Taxekoder som används i öppen vård vid rapportering av vårdkontakter avseende utlandssvenskar och utländska patienter som tillfälligt vistas i Sverige utan att vara folkbokförda här.
Intyg | Taxekod |
---|---|
Person från EU/EES- och konventionsland med giltigt intyg. (Gäller då patienten betalar samma avgift som folkbokförda. Gäller även om patienten har frikort eller är avgiftsbefriad av annan anledning.) |
Taxa 04 |
Person som betalar hela vårdkostnaden själv. (Gäller oavsett vilket land personen kommer från.) |
Taxa 19 |
Utlandssvensk från övriga länder (Gäller oavsett om personen betalar vanlig patientavgift eller betalar hela vårdkostnaden själv. Taxa 4 ska inte användas för denna personkrets.) |
Taxa 19 |
Reservnummer krävs för rapportering av vårdkontakt
Vid rapportering av vårdkontakten av måste reservnummer användas. Det gäller även utlandssvenskar med avregistrerade personnummer och personer med så kallade samordningsnummer. Undantaget är ambassadpersonal (samt deras familjemedlemmar) som tilldelats ett personnummer. I dessa fall ska personnumret användas vid rapportering av vårdkontakten.
Underlag vid fakturering
Fakturering sker manuellt och ska innehålla följande information och underlag:
- Patientens namn och födelsedatum
- Underlag som bekräftar personens identitet (giltig id-handling). I vissa fall krävs pass för att styrka patientens medborgarskap.
- Kopia på intyg som stärker patientens rätt till vård i Sverige, till exempel EU-kort (framsida och baksida). För personer från annat nordiskt land är ID-handling och adress i hemlandet tillräckligt.
- Besökskvitto med information om var och under vilken tidsperiod som patienten har fått vård.
- Fullständig adress i hemlandet och eventuell tillfällig adress i Sverige. Kom ihåg att ta målsmans namn, adress och födelsedatum då barn och ungdomar under 18 år söker vård.
Observera att digitala EU-kort och EU-kort i pappersformat inte kan användas som underlag för att styrka patientens rätt till vård i Sverige.
Giltig id-handling
Som id-handling accepteras pass och andra nationella id-kort som är giltiga identitetshandlingar för resor inom Schengen-området. När det gäller personer från nordiska länder accepteras nordiska körkort som underlag vid fakturering. Detta förutsätter dock att kopia på både fram- och baksidan bifogas fakturan.
Om en patient är under 18 år och saknar id-handling accepteras kopia på id-handling från medföljande vuxen med uppgift om patientens motsvarighet till personnummer i hemlandet.
Fakturaadress
Olika fakturaadresser gäller beroende på vilket land personen kommer ifrån, om patienten är utlandssvensk eller utländsk medborgare och vården avser närsjukvård eller somatisk specialistsjukvård.
Regiondrivna vårdgivare som drivs i förvaltningsform (Karolinska sjukhuset och SLSO) fakturerar Försäkringskassan för vård enligt EU-förordning eller konvention. Regiondrivna vårdgivare som drivs i bolagsform fakturerar hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som vidarefakturerar Försäkringskassan.
Dokumentet ska endast användas vid fakturering av utlandspatienter/turister, utlandssvenskar, asylsökande, tillståndslösa samt kvotflyktingar som erhållit vård i Region Stockholm. Fakturering ska ske enligt respektive förfrågningsunderlag. Uppdaterat 1 juli 2024.
Läs mer
Regler, patientavgifter och intyg för ambassadpersonal, statligt utsända, personer med samordningsnummer, sjömän, missionärer med flera.
Ersättning för vård av utländska medborgare eller utlandssvenskar som har rätt till offentligt subventionerad vård i Sverige.
Kontakt
Kontaktuppgifter vid frågor om lagstiftning och regelverk kring patientavgifter.