Till Start

Vårdgivarguiden

Sjukresor inom Sverige

Utländska medborgare och utlandssvenskar bosatta i EU/EES-land

Utländska medborgare och svenska medborgare som är bosatta i annat EU/EES-land, som kan uppvisa giltigt EU-kort eller annat intyg som styrker att personen har rätt till offentligt subventionerad vård i Sverige, har rätt till sjukresor enligt samma villkor som personer folkbokförda i Stockholms län.

Utländska medborgare och utlandssvenskar bosatta i Norden

Person bosatt och försäkrad i Norden, som kan uppvisa giltig id-handling och ange fullständig adress i bosättningslandet, har rätt till sjukresor i samband med nödvändig vård enligt samma villkor som folkbokförda i Stockholms län.

Utländska medborgare och utlandssvenskar bosatta  i konventionsland eller land utanför EU/EES

Sjukresor ersätts inte, internationella konventioner och avtal ger endast rätt till sjukvård.

När patienten behöver förflyttas till hemlandet för fortsatt vård

Utländska medborgare och utlandssvenskar bosatta i Norden

Personer från andra nordiska länder omfattas av den Nordiska konventionen. Den säger att svenska staten (via Försäkringskassan) förutom att ersätta vårdkostnaden för patienten även bekostar merutgifterna för hemresan till sitt hem eller sjukhus i hemlandet. Med merutgift avses de kostnader som uppkommer med anledning av att patienten, på grund av sitt sjukdomstillstånd, måste använda dyrare färdsätt än patienten annars skulle ha använt.

Vårdgivaren avgör behovet av dyrare transportalternativ och ska styrka detta med ett läkarintyg. Beslut om rätt till ersättning fattas sedan av Försäkringskassan.

Utländska medborgare och utlandssvenskar bosatta i övriga länder inklusive EU/EES och konventionsland

EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg eller intensivvårdstransport. Patienten får kontakta sitt försäkringsbolag och om det saknas får patienten kontakta ambassad, konsulat eller anhöriga för att säkerställa finansiering av hemtransporten.

Läs mer

En praktisk handbok som är ett stöd åt personal som arbetar med patientavgifter och fakturering i de fall vård ges till personer från andra länder. Åttonde upplagan.

Kontakt

Helpdesk för sjukresor|Endast för vårdgivare

Öppettider: måndag–fredag 9–15, lunchstängt 12–13.

  • Uppdaterad: 11 september 2024

  • Faktagranskad: 1 januari 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Ebba Ritzman, hälso- och sjukvårdsförvaltningen