Till start

Vårdgivarguiden

Lagar och föreskrifter

Regelverket för patientsäkerhet i Sverige är omfattande. Förutom ett flertal lagar finns närmare tvåhundra föreskrifter och allmänna råd från statliga myndigheter som rör hälso- och sjukvård. Vårdgivaren ska se till att bestämmelserna i lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd följs i verksamheten. Viktigt att komma ihåg är också att regelverket förändras över tid, nya författningar tillkommer och gamla upphävs.

Utöver dessa lagar och föreskrifter finns det alltså ett flertal författningar som kan ha större aktualitet inom vissa vårdgrenar och specialiteter. Varje vårdgivare ska ha klart för sig vilka bestämmelser som gäller för just den verksamhet som vårdgivaren bedriver och ansvarar för.

Centrala lagar gällande patientsäkerhet

Centrala bestämmelser om patientsäkerhet kan studeras närmare exempelvis i hälso- och sjukvårdslagen, patientdatalagen, patientsäkerhetslagen, patientlagen och tandvårdslagen. Därutöver finns det specifika lagar gällande exempelvis läkemedel, medicinteknik och psykiatrisk tvångsvård.

Regional handlingsplan

Region Stockholms handlingsplan för ökad patientsäkerhet.

Handlingsprogram – vårdrelaterade infektioner och smittspridning

Handlingsprogrammet för vårdrelaterade infektioner syftar till att ge vårdgivare vägledning i arbetet med att förebygga vårdrelaterade infektioner och smittspridning i Region Stockholms hälso- och sjukvård samt tandvård. Detta handlingsprogram utgör ett led i en samlad satsning och styrning av aktiviteter för att nå de mål som är kopplade till nollvisionen för vårdskador.

Vårdhandboken

En delaktig patient gör vården säkrare

Enligt patientsäkerhetslagen och patientlagen ska vårdgivare ge patienter och deras närstående möjlighet att delta i patientsäkerhetsarbetet. Patienterna tillför mycket genom sina erfarenheter.

Det finns minst tre viktiga perspektiv för patientmedverkan:

  • utveckling av vården sker tillsammans med patient och närstående
  • patienten ses som en part i beslutsprocessen och
  • vården bidrar till egenvård.

Åtgärder behöver vidtas på olika nivåer inom hälso- och sjukvården.

Systematiskt kvalitetsarbete

Vårdgivare ansvarar för att det finns ett ledningssystem för att fortlöpande utveckla verksamhetens kvalitet och patientsäkerhet. Socialstyrelsen har formulerat föreskrifter och allmänna råd för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.

Föreskrifterna innehåller krav på samverkan och systematiskt förbättringsarbete genom risk- och avvikelsehantering samt egenkontroll. De beskriver också vilka krav som ställs på innehållet i vårdgivarnas patientsäkerhetsberättelse, utöver skyldigheterna i patientsäkerhetslagen.

Föreskrifterna omfattar utöver hälso- och sjukvården även verksamheter enligt tandvårdslagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och socialtjänstlagen. Föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete är tänkt att stödja vårdgivare i att genomföra kraven i författningarna. Utöver den finns ett flertal föreskrifter som är viktiga ut patientsäkerhetsperspektiv, exempelvis Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården.

Hänvisa patienten vidare

Som hälso- och sjukvårdspersonal kan du behöva hänvisa patienter eller deras närstående till information om vad som gäller om något skulle inträffa. Enklast är då att hänvisa till 1177.se, exempelvis till avsnittet Om du inte är nöjd med vården, eller till avsnitten som handlar om Lex Maria och om ersättning vid vårdskada.

Allvarlig vårdskada (lex Maria)

Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) föreskrifter om anmälan av händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada (lex Maria):

Värdegrund Region Stockholm

Riktlinjer för läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgångar är en metod för kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel i syfte att säkerställa en korrekt och aktuell läkemedelslista. Dokumenten nedan klarlägger syfte och riktlinjer i Region Stockholm för hur läkemedelsgenomgångarna bör fungera. Särskild information finns angående patienter som fyllt 75 år.

Riktlinjerna gäller för öppen och sluten vård, inklusive hemsjukvård och särskilda boenden. Riktlinjerna är ett stöd till vårdgivare vid uppfyllande av avtal, tilläggsavtal och förfrågningsunderlag.

Läkemedelsstrategi

Stockholms läns läkemedelsstrategi för 2013-2017 är ett stöd inför planering av verksamhet och stöd vid beslut gällande läkemedel. Den ska ge regionen stöd i vilka satsningar som bör prioriteras och vilka verksamheter som behöver struktureras om.

Här presenteras strategi och målbild för förbättrad läkemedelsanvändning i Region Stockholm under åren 2023–2026.

Medicinsk prioritering av enkelrum

En prioriterad del i patientsäkerhetsarbetet är att minska smittspridning i vården och därmed förekomsten av vårdrelaterade infektioner.

  • Uppdaterad: 19 juli 2024

  • Faktagranskad: 14 juni 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Anna Lundin, hälso- och sjukvårdsförvaltningen