Hbtqi för personal inom vården
Kunskap är viktigt för ett gott bemötande. På den här sidan finns information om bemötande av hbtqi-personer för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården. Hbtqi står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner.
Region Stockholm finns till för länets invånare. Varje dag, dygnet runt har regionen ansvar för att alla människor oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning blir bemötta med respekt och professionalitet inom regionens verksamheter.
Hbtqi är ett samlingsbegrepp som står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, t:et handlar om hur en person definierar och uttrycker sitt kön. Q:et kan röra sexuell läggning, könsidentitet, relationer och/eller sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer. I:et handlar om att kroppen bryter mot normer kring kön.
Handbok: Bra bemötande av hbtqi-personer
En handbok för dig som arbetar med att möta och hjälpa människor inom vården eller social omsorg. Handboken handlar om bra bemötande av hbtqi-personer. Hbtqi är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt personer med intersexvariationer.
Handboken är framtagen av Rfsl Stockholm 2018, på uppdrag av Uppdrag psykisk hälsa Stockholms län – en gemensam satsning för kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm och ett samarbete mellan Storsthlm, Region Stockholm och Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.
Utbildning
Det här är en utbildning för att öka medvetenheten i frågor om hbtq (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer-personer), normer och hur du som vårdgivare möter patienter, kunder och varandra. Alla har ett ansvar att bemöta varandra på ett öppet sätt – att inte ta saker för givet. Vem du än är – det handlar om dig!