Hälsa hos nationella minoriteter i Stockholms län
För att stärka Region Stockholms förutsättningar att erbjuda en jämlik vård genomför regionen intervjustudier med fokus på hälsa, vårderfarenheter och -behov hos de nationella minoriteterna i länet. Här kan du läsa rapporter från studierna om hälsa hos samer respektive sverigefinnar.
Sedan år 2000 är judar, romer, samer (även erkända som urfolk), sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationella minoriteter i Sverige. De erkända nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
I enlighet med lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) genomför Region Stockholm samråd med de nationella minoriteterna för att ge dem inflytande i frågor som berör dem. Region Stockholm ingår i förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska vilket innebär att dessa minoriteter har förstärkt skydd i språkavseende.
För att stärka Region Stockholms förutsättningar att erbjuda en jämlik vård genomför Region Stockholm intervjustudier med fokus på hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov hos de nationella minoriteterna i Stockholms län. Studierna bidrar med ökad kunskap om vad som kan skydda mot ohälsa och öka motståndskraften, men också om vilka riskfaktorer för hälsan som grupperna upplever.
Hälsa hos samer i Stockholms län
Transkulturellt centrum har i samarbete med Sameföreningen i Stockholm genomfört en intervjustudie om psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov hos samer i Stockholms län. Intervjustudien lanserades 2022.
Utifrån behov som identifierades i arbetet med intervjustudien har en e-kurs tagits fram som riktar sig till vårdpersonal. E-kursen ger grundläggande kunskap om samernas historia, kultur, språk och vad det innebär för samer i vårt län idag och deras hälsa. E-kursen ger även konkret vägledning inför vårdmöten med samiska patienter. E-kursen är framtagen i nära samarbete med samer i länet med anknytning till Sameföreningen i Stockholm och med en samisk kommunikatör anställd i projektet.
Läs rapporten Att vara same i storstad
Sammanfattning av rapporten på lulesamiska
E-kurs: Att vara same i Stockholm
Hälsa hos sverigefinnar i Stockholms län
Transkulturellt centrum har sammanställt en kunskapsöversikt som sammanfattar de senaste 30 årens forskning kring den sverigefinska gruppens hälsa. Kunskapsöversikten publicerades 2023.
Transkulturellt centrum har även, i samarbete med representanter för Sverigefinska riksförbundets Stockholmsdistrikt och Sverigefinska ungdomsförbundet, genomfört en intervjustudie om psykisk hälsa, vårderfarenheter och hälsorelaterade behov hos sverigefinnar i Stockholms län. Intervjustudien publicerades 2024.
Läs kunskapsöversikten
Läs intervjustudien
Tolkar i de nationella minoritetsspråken
Information och vägledning för vårdgivare i Region Stockholm avseende efterfrågan och tillgång på tolkar på nationella minoritetsspråk.