Allergologi, specialiserad
För vårdgivare som har avtal eller vill ansöka om avtal inom vårdval specialiserad allergologi i öppenvård.
Uppdrag och målgrupp
Vårdvalet gäller specialiserad allergologi i öppenvård. Målgruppen är vuxna personer över 18 år (i vissa fall 16 år) med allergiska besvär som i enlighet med kriterierna i viss.nu inte ska tas om hand i primärvården, och som inte behöver högspecialiserad vård eller vård som kräver akutsjukhusens resurser.
Detaljerad uppdragsbeskrivning och villkor för godkännande finns i förfrågningsunderlaget.
Vårdvalet allergologi omfattar:
- utredning och behandling av allergi/överkänslighet i övre och nedre luftvägar, hud och mag-/tarmkanal
- diagnostik och differentialdiagnostik av astma och luftrörsbesvär
- behandling och uppföljning av medelsvår till svår astma
- bedömning av indikation för och behandling med immunterapi, det vill säga ASIT och Omalizumab-behandling samt anti-IgE-behandling.
Lungmedicin ingår inte i uppdraget.
Förfrågningsunderlag
I förfrågningsunderlaget finns de aktuella krav som gäller för vårdgivare inom vårdvalet. Eventuella förändringar under avtalstid meddelas direkt till vårdgivaren.
De krav som ställs för att bedriva vårdverksamhet enligt LOV. Gäller från 1 september 2019.
Vårdgivare med avtal
Ersätta, rapportera och fakturera
För att du som vårdgivare ska få rätt ersättning ska rapportering till regionens register göras. I anvisningen hittar du vad du ska rapportera, och du som vårdgivare ansvarar för att ha teknisk förmåga att rapportera enligt den.
Anvisning för rapportering av vårdkontakter som underlag för ersättning. Gäller från 1 september 2019. Uppdaterad 1 april 2022.
Dokumentet ska endast användas vid fakturering av utlandspatienter/turister, utlandssvenskar, asylsökande, tillståndslösa samt kvotflyktingar som erhållit vård i Region Stockholm. Fakturering ska ske enligt respektive förfrågningsunderlag. Uppdaterat 30 september 2022.
Uppföljning
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen följer upp vårdgivare löpande. Uppföljningen sker bland annat genom analys och kontroll av inrapporterade verksamhetsdata, statistiska underlag, kvalitetsutfall, uppföljningsmöten och genom fördjupade uppföljningar.
Ansök om avtal
Vårdgivaren måste vara godkänd för att få driva verksamhet med ersättning från Region Stockholm, enligt Vårdval Stockholm. Kraven för att bli godkänd hittar du i förfrågningsunderlaget. Om ansökan godkänns tecknas ett avtal med Region Stockholm. Avtalet kan sägas upp om vårdgivaren inte lever upp till kraven.
Ansökningar tas emot löpande. Vårdval Stockholm innebär fri etablering i regionen för de vårdgivare som godkänns. Inom vårdvalet finns inte något volymtak.
Som vårdgivare kan du ansöka om att starta vårdverksamhet inom ett antal vårdområden som är upphandlade enligt LOV. Ansökningsblanketten finns i förfrågningsunderlaget.
Blankett för ansökan om godkännande enligt LOV för vårdval specialiserad allergologi.
I dokumentet anges gällande krav på lokalens fysiska tillgänglighet. Redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan om godkännande enligt LOV.
Vårdhygieniska aspekter vid mottagningsverksamhet inför driftstart av vårdval specialiserad allergologi i öppenvård. Checklistan ska bifogas ansökan om godkännande enligt LOV:
Vårdgivaren ska bifoga denna checklista vid ansökan om godkännande enligt LOV. Den används för egenkontroll av det vårdhygieniska kvalitetsarbetet inför start av verksamhet.
Inför driftstart
När du som leverantör ansökt om att starta verksamhet inom vårdval och blivit godkänd behöver det som framgår av länken ovan göras inför driftstarten.
Frågor om ansökan
Alla frågor kring godkännande ska ställas per e-post till:
Funktionsbrevlåda för vårdvalsfrågor
- hsf.funk.ssv.vardval.hsf@regionstockholm.se
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Uppsägning av avtal
Avtalen har en ömsesidig möjlighet till uppsägning. Vårdgivaren kan säga upp sitt avtal och avtalet kan sägas upp av Region Stockholm om vårdgivaren inte lever upp till kraven, något som föregås av anmodan och varning.
Här finns information om hur avtal kan avslutas och ditt ansvar som vårdgivare om verksamheten upphör. Gäller alla former av vårdavtal.
Vanliga frågor och svar
Patientlagen ger patienten rätt att söka all offentligt finansierad primärvård och öppen specialistvård i hela landet under förutsättning att patientens hemregions remisskrav följs. Det är vårdgivarens ansvar att kontrollera att patienten har nödvändig remiss. En uppdaterad lista på vilka regioner som har remisskrav för öppenvård finns på SKR:s hemsida, se "Krav på remiss i öppen vård" på Krav på remiss i öppen vård
Kontakt för vårdgivare
Annie Sandell
- annie.sandell@regionstockholm.se
- |
- 08-123 132 00
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen