Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Projektet, som går under namnet BUP - allvarligt normbrytande beteende, BUP ANB, är en pilotverksamhet inom den regiondrivna barn- och ungdomspsykiatrin.

Målet med projektet är att förbättra tillgången till psykiatrisk vård för unga under 18 år, som bedöms vara i riskzonen för allvarlig kriminalitet. Projektet har pågått sedan 2024.  Nu har psykiatriutskottet i Region Stockholm beslutat att öronmärka ytterliga 37 miljoner kronor till pilotprojektet.

Genom nära samarbete mellan BUP, socialtjänst, skola och polis ska vården bli mer samordnad för dessa ungdomar. Fokus är att behandla psykiatriska tillstånd som kan öka risken för våldsbrott och kriminalitet. Det kan handla om behandling och stöd för ungdomar med ADHD, uppförandestörning och substansbruk. Behandlingarna sker genom evidensbaserade metoder och omfattar bland annat psykologisk behandling och neuropsykiatriska utredningar.

Verksamheten arbetar mobilt och bemannas av läkare, psykologer och sjuksköterska ifrån BUP. Ungdomarna får hjälp i socialtjänstens lokaler nära det egna bostadsområdet.  

Under 2024 har projektet startat upp i sex stadsdelsområden i Stockholms län; Stockholm stad, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta Skarpnäck, Hässelby-Vällingby, Hägersten-Älvsjö och Skärholmen. Under våren 2025 har verksamheten utökats ytterligare till Huddinge kommun. För att kunna bedöma efterfrågan av BUP ANB:s insatser har Region Stockholm genomfört en kartläggning av samtliga kommuner i regionen, ytterligare områden kan därför bli aktuella för projektet under kommande år.

Fakta om pilotprojektet

BUP Allvarligt normbrytande beteende, BUP ANB, är en pilotverksamhet inom BUP Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, för specialiserad samverkan, konsultation och behandling. Projektet ligger inom ramen för Sociala insatsgrupper, SIG.

SIG är en etablerad samverkansform för att förhindra allvarlig brottslighet hos unga. SIG består av socialtjänsten, polisen, frivården, missbruksvården, skola samt BUP. Samverkan koordineras av socialtjänsten. Ungdom och vårdnadshavare samtycker till att sekretessen hävs mellan aktörerna i SIG för att parterna lättare ska kunna samordna och komplettera insatserna runt ungdomarna.

Den totala kostnaden för projektet beräknas till 37 miljoner kronor fördelade på tre år från 2025 till 2027. Under 2024 uppgick kostnaden för projektet till cirka 3, 3 miljoner kronor.  Finansieringen kommer från tidigare beslut om fördelning av statliga medel.

16 april, 2025

Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.