Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

För femte året i rad presenterar regionalt programområde (RPO) primärvård resultat av ett systematiskt arbete som oftast sker i nära samverkan med vårdens verksamheter och övriga RPO. Primärvårdsrapporten lyfter också fram vårdinsatser inom primärvården som bör upphöra eller minska i omfattning, så kallad lågvärdevård.

– RPO primärvård har en unik position inom det sjukvårdsregionala programområdesarbetet eftersom vi är representerade i nästan alla övriga RPO och bedriver samarbete med flera RPO. På så vis har vi överblick kring möjligheter och utmaningar inom vården som helhet. Vi har under året som gått skapat nya samarbeten och förstärkt pågående samarbeten inom flera områden, säger Viveca Gyberg, ordförande RPO primärvård, SPESAK allmänmedicin.

Exempel på insatser inom fokusområdena

Psykisk hälsa

RPO primärvård har inlett ett samarbete med RPO psykisk hälsa kring hur de personer med adhd som har störst behov av insatser ska kunna identifieras, vilket handlar om en stor grupp av individer. Ett stöd för funktionsbedömning är under utveckling liksom stöd för hur tidiga insatser kan se ut även utan att patienten har fått diagnos.

Sköra äldre

Arbete fortsätter med att fasa ut olämplig läkemedelsbehandling till äldre. Under 2024 har förskrivningen av olämpliga läkemedel till äldre långsamt fortsatt att sjunka i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland. Fortfarande förekommer dock stora skillnader mellan olika vårdcentraler. Akademiskt primärvårdscentrums informationsapotekarteam berör därför återkommande frågan och lyfter den särskilt på de vårdcentraler där problematiken är som störst.

Hjärt- och kärlprevention

Under 2024 har fokus varit på kronisk njursjukdom, en ofta bortglömd riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom som dessutom påverkar möjligheterna till behandling. Här har diagnossättningsgraden för kronisk njursjukdom ökat med 476 procent sedan 2016. Arbetet kring hypertoni, som berör primärvårdens enskilt största patientgrupp, fortsätter också i samverkan med flera olika RPO.

Över- och underdiagnostik

Under 2024 inleddes ett samarbete med RPO medicinsk diagnostik kring en standardiserad process för att arbeta med över- och underdiagnostik i primärvården. Det resulterade i starten av ett pilotprojekt tillsammans med RPO hjärt- och kärlsjukdomar kring överdiagnostik i samband med ultraljudsundersökningar (EKO) av hjärtat med fokus på klaffar.

Kunskapsstyrning handlar om att aktuell kunskap tillgängliggörs för varje patientmöte för att skapa en kunskapsbaserad, resurseffektiv och jämlik vård