Läkare med särskilt uppdrag inom klinisk försäkringsmedicin
Alla verksamheter ska ha en läkare med särskilt uppdrag inom försäkringsmedicin, enligt Region Stockholms riktlinje för kvalitet och patientsäkerhet i det försäkringsmedicinska arbetet. Denna uppdragsbeskrivning har tagits fram av expertgruppen i försäkringsmedicin i Region Stockholm och Region Gotland.
Uppdrag
- Tillsammans med chef och rehabkoordinator utveckla det försäkringsmedicinska arbetet samt främja implementering av regional riktlinje för kvalitet och patientsäkerhet i det försäkringsmedicinska arbetet inom den egna verksamheten.
- Ge stöd till kollegor och medarbetare i det praktiska försäkringsmedicinska arbetet.
- Ingå i ett nätverk tillsammans med andra läkare med särskilt uppdrag inom försäkringsmedicin samt samverka med enhet med regionalt ansvar för utbildning i försäkringsmedicin.
Bakgrund och kompetens
- Läkare med specialistkompetens eller i slutet av ST-tjänstgöringen
- Ha erfarenhet av att göra försäkringsmedicinska bedömningar och att utfärda medicinska utlåtanden
- ha god kunskap om gällande regelverk samt styrande och stödjande dokument i ämnet
Kompetensmål inom uppdraget
- Ha en bred kunskap inom det försäkringsmedicinska området i de aspekterna som har betydelse för att utveckla verksamhetens/enhetens arbete inom försäkringsmedicin.
- Ha kunskap för att följa upp verksamhetens/enhetens försäkringsmedicinska arbete.
- Ha förmåga att identifiera förbättringsområden inom verksamhetens/enhetens försäkringsmedicinska arbete.
Kunna stödja utveckling av kvalitet och patientsäkerhet
- Främja integrering av det försäkringsmedicinska arbetet som en del av vård och behandling.
- Tillsammans med chef och rehabkoordinator systematiskt arbeta med kvalitetsarbete och uppföljning.
- Bilda team med rehabkoordinator i det praktiska försäkringsmedicinska arbetet.
- Tillsammans med chef och rehabkoordinator ta fram lokala rutiner för det försäkringsmedicinska arbetet och samverkansrutiner i relation till andra vårdgivare och externa aktörer.
- Inom verksamheten/enheten förmedla uppdaterad information kring ändringar i regelverket och utbildningar för berörda professioner samt samverka med enhet med ansvar för utbildning i försäkringsmedicin på regionnivå.
- Ge rådgivning, utbildningsinsatser och handledning till kollegor och andra professioner inom verksamheten/enheten i ämnet klinisk försäkringsmedicin.
Tillämpning av uppdragsbeskrivningen i olika former av verksamheter
Då vården är organiserad på olika sätt inom olika vårdgrenar finns ett behov att förtydliga hur uppdraget kan utföras på olika sätt. I primärvården där en avgränsad verksamhet i regel är en vårdcentral lämpar sig direkt tillämpning av uppdragsbeskrivningen ovan.
Inom större verksamheter med flera underliggande kliniker/enheter så som inom psykiatrin och sjukhusvård bör uppdraget delas på en övergripande roll på verksamhets-/sjukhusnivå samt en kliniknära roll på klinik-/enhetsnivå.
Alla verksamheter som regelbundet gör försäkringsmedicinska bedömningar och utfärdar försäkringsmedicinska intyg ska ha en klinik-/enhetsnära roll enligt uppdragsbeskrivningen ovan, men i övriga verksamheter kan behovet tillgodoses med ett uppdrag på övergripande nivå.
I uppdraget på övergripande nivå, det vil säga verksamhets/sjukhusnivå tillkommer uppdraget att också driva nätverk för de läkare med särskilt uppdrag inom klinisk försäkringsmedicin som återfinns inom den egna verksamheten/sjukhuset på klinik-/enhetsnivå.