Till start

Vårdgivarguiden

Massflyktsdirektivet gällande personer från Ukraina

Personer som sökt eller fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet omfattas av samma regelverk som asylsökande gällande tillgång till hälso- och sjukvård samt tandvård. Detta innebär att:

  • personer som inte har fyllt 18 år och som sökt eller beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, erbjuds fullständig vård och tandvård i samma omfattning som folkbokförda barn.
  • personer som har fyllt 18 år som sökt eller beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet erbjuds vård och tandvård som inte kan anstå, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning.

Personer med massflyktingstatus får ett reservnummer automatiskt inom regionen, precis som asylsökande. Sök därför alltid i personuppgiftsregistret om det redan finns ett reservnummer innan ett nytt tas ut.

Registrering och fakturering

Personer som sökt eller beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet ska hanteras och registreras som asylsökande av dig som vårdgivare. De som beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet får:

  • ett reservnummer inom regionen. Det sker automatiskt precis som för asylsökande. Sök därför alltid i personuppgiftsregistret om det redan finns ett reservnummer innan ett nytt tas ut.
  • ett uppehållstillståndskort (UT-kort) med begränsad giltighetstid. På UT-kortet framgår det att personen omfattas av Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande med flera (LMA). De kort som gått ut behöver förlängas av patienten genom ansökan om förlängt skydd hos Migrationsverket.
  • ett dossiernummer från Migrationsverket. Migrationsverket utfärdar ett dossiernummer för varje person. Dossiernumret har samma format som ett LMA-nummer och framgår av de dokument som personen tilldelas av Migrationsverket. Numret börjar ofta med siffrorna 52 följt av ytterligare sex siffror.

Dossiernumret ska alltid anges vid vårdbesöksregistrering (på samma sätt som LMA-nummer).

Om uppehållstillståndskort saknas

De som behöver söka vård innan de har fått sitt uppehållstillståndskort ska uppvisa kvitto från Migrationsverket som de fått då ansökan om uppehållstillstånd/asyl lämnats in. I de fallen kan du som vårdgivare använda nummer 11-11 11 11. Detta ska bara tillämpas för personer som sökt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och inte fått beslut eller LMA-nummer ännu.

Regionernas skyldighet att erbjuda hälso- och sjukvård och tandvård till asylsökande regleras i lag om hälso- och sjukvård åt asylsökande med flera.

Personer utan tillstånd har rätt att få subventionerad vård till samma patientavgift som asylsökande.

Asylsökande från Ukraina

Personer från Ukraina som är asylsökande och kan uppvisa ett giltigt LMA-kort ska hanteras och registreras som asylsökande precis som vanligt. De som omfattas av massflyktsdirektivet har möjlighet att i stället välja att söka asyl. I dessa fall omfattas personen av samma regelverk som för ordinarie asylsökande. Asylsökande och personer som fått uppehållstillstånd via massflyktsdirektivet ska erbjudas sjukvård på samma villkor, se ovan.

Personer utan uppehållstillstånd

Personer från Ukraina som varken sökt asyl eller uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet hos Migrationsverket, betalar själva hälso- och sjukvård samt läkemedel enligt regelverket för personer som tillfälligt vistas i Sverige.

Samlad information om regler och avgifter för personer som inte är folkbokförda i Sverige eller som tillfälligt vistas i landet.

Hälsoundersökning

Alla personer som sökt eller beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och bor i Region Stockholm erbjuds en hälsoundersökning via brev. Barn i åldern 0–6 år får ett brev med erbjudande om besök på en barnavårdscentral. I hälsoundersökningen ingår screening av hälsa inklusive psykisk ohälsa, viss provtagning, vaccinationsstatus och information om vårdsystemet. Vid behov kan patienten även remitteras vidare till annan vård.

Behöver personen vård ska hen inte invänta hälsoundersökningen utan söka vård som vanligt.

Asylsökande och vissa andra migranter som har en koppling till skyddsbehov ska enligt lag erbjudas en hälsoundersökning efter ankomst till Sverige. Hälsoundersökningen är frivillig och kostnadsfri för patienten.

Tilläggsuppdrag hälsoundersökningar för flyktingar från Ukraina

Det finns särskilda vårdcentraler som har i uppdrag att erbjuda och genomföra hälsoundersökningar för flyktingar från Ukraina. Vårdgivare som bedriver husläkarverksamhet enligt avtal med Region Stockholm och är intresserade av att genomföra hälsoundersökningar för ukrainska flyktingar kan ansöka om det i ett tilläggsavtal, se nedan.

Tilläggsuppdrag till husläkaruppdraget avseende hälsoundersökningar för flyktingar från Ukraina.

Smittskydd och vaccintäckning

Barnvaccinationstäckningen är inte lika hög i Ukraina som i Sverige. Folkhälsomyndigheten och Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, uppmanar till ökad uppmärksamhet för vissa sjukdomar som vi annars sällan ser i Sverige. Det är också bra att känna till att även vaccinationstäckningen för covid-19 är betydligt lägre i Ukraina. Personer som flytt kriget i Ukraina kan vaccinera sig hos vaccinatörer som kan ta emot personer som inte har svenskt personnummer. 

Information till vården angående personer som ankommer till Region Stockholm från Ukraina.

Aktuella rekommendationer om vaccination mot covid-19.

Informationsmaterial till flyktingar från Ukraina

Informationsmaterial som du som vårdgivare kan använda som stöd i dialogen med flyktingar från Ukraina. Materialet går att ladda ner och skriva ut. Vissa av trycksakerna går även att beställa.

Information på 1177.se på ukrainska

På 1177.se finns en sida med samlad information om hälso- och sjukvård på ukrainska.

Elevhälsovård

Alla barn och ungdomar från Ukraina som kommit till Sverige som asylsökande eller enligt massflyktsdirektiv kallas till en hälsoundersökning. Barnvaccinationstäckningen är inte lika hög i Ukraina som i Sverige. Det är viktigt att elevhälsan är uppmärksam på symtom och remitterar vidare vid behov.

IGRA och vaccination

Inför MPR-vaccination är det viktigt att fråga efter symtom på tuberkulos hos nyanlända elever från Ukraina. Vid symtom på tuberkulos avvakta med att ge MPR och ta telefonkontakt med Mottagning barntuberkulos Huddinge (alternativt tbc-mottagning för vuxna för ungdomar som har fyllt 18 år). Fråga också eleven eller vårdnadshavaren om eleven har känd exponering från familjemedlem eller barnhemsvistelse. I dessa fall ska IGRA-svar efterfrågas innan MPR ges. Vid hälsoundersökningen tas IGRA på de som har känd eller ökad risk för exponering.

Smittskyddsläkarens rekommendation om provtagning och handläggning.

Elevhälsoportalen

Information som hjälper dig att arbeta hälsofrämjande inom skola. Innehåller bland hälsofrämjande insatser vid psykisk ohälsa.

Psykologiskt krisstöd

Barn och vuxna som flytt kriget i Ukraina kan uppleva stor rädsla, oro och kris. Om krisreaktionerna varar under en längre tid finns risk för att det utvecklas till psykisk ohälsa. Det är därför viktigt att du som vårdgivare är uppmärksam på fysiska och psykologiska tecken på oro och krisreaktioner hos dina patienter. Psykisk ohälsa ska diagnosticeras och behandlas enligt ordinarie vårdprogram.

Information om hur du som vårdgivare kan vara uppmärksam på fysiska och psykologiska tecken på oro och krisreaktioner hos patienter.

Samlad information om vård med uppdrag att behandla psykisk ohälsa, förebyggande insatser, samverkan och kunskapsstöd.

Utbildning och stöd för vårdpersonal

Vägledning för vårdpersonal som möter flyktingar från Ukraina

Barn och vuxna som flytt kriget i Ukraina kan uppleva stor rädsla, oro och kris. Vägledningen är till för dig som möter flyktingar från Ukraina och kan ge stöd i hur du bemöter personer som kan vara i behov av psykologiskt krisstöd, vård och eller behandling samt en hjälp för tidig upptäckt av reaktioner/symptom för posttraumatisk stress

Vägledning för personal inom vård och omsorg om att bemöta personer från Ukraina som kan vara i behov av psykologiskt krisstöd och vård.

Utbildningar för vårdpersonal som möter flyktingar

Du som arbetar i vården kan anmäla dig till Transkulturellt centrums utbildningar som ger stöd i att möta patienter med flykt- och migrationsbakgrund. Transkulturellt centrum har också tagit fram ett studiehäfte som vänder sig till dig som träffar asylsökande och flyktingar i ditt arbete.

Kontakt

Vårdgivare som har frågor om flyktingar från Ukraina kan kontakta hälso- och sjukvårdsförvaltningens funktionsbrevlåda för flyktingfrågor.

Funktionsbrevlåda för flyktingfrågor

Fördjupad information

  • Uppdaterad: 9 juli 2024

  • Faktagranskad: 9 juli 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Mehrnaz Aram, hälso- och sjukvårdsförvaltningen