Till Start

Vårdgivarguiden

Vaccinationskampanj hösten 2024

Vaccination mot covid-19 startar redan den 15 oktober 2024. Liksom förra året är vaccinationskampanjen gemensam för säsongsinfluensa och covid-19 och vaccinationerna ges vid samma tillfälle i så hög utsträckning som det är möjligt.

Grupper som rekommenderas vaccination

Personer som har ökad risk för att bli allvarligt sjuka, eller få komplicerande sjukdomar av covid-19 erbjuds kostnadsfri vaccination mot covid-19 under vaccinationskampanjen. Det omfattar följande grupper:

- Personer 65 år och äldre (födda 1959 eller tidigare)

- Personer, 18-64 år, med någon av följande tillstånd/kroniska sjukdomar:

  • kronisk hjärtsjukdom, inklusive stroke
  • kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes mellitus
  • kraftigt nedsatt immunförsvar (av sjukdom eller medicinering)
  • Downs syndrom
  • behov av dagliga omsorgsinsatser
  • nedsatt hälsotillstånd på grund av till exempel demens, psykisk sjukdom, alkohol- eller drogbruk

- Gravida
Vaccination av gravida görs lämpligen efter vecka 12. Gravida med samtidig kronisk risksjukdom enligt ovan kan rekommenderas vaccination redan under tidig graviditet, det vill säga i första trimestern vid utbredd smittspridning.

Övrig information

Personer som har haft en bekräftad infektion med covid-19 efter 1 augusti 2024 och som inte har nedsatt immunförsvar bedöms ha ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och kan avstå från sin höstdos om de önskar.

Personer som är 80 år och äldre samt personer 65–79 år med dagliga omsorgsinsatser ska enligt rekommendation erbjudas två doser vaccin mot covid-19 per år med cirka 6 månaders intervall. Minsta intervall mellan två doser ska vara 3 månader.

Vaccination av vuxna med måttlig eller allvarlig immunbrist

Personer som är 18 år eller äldre med måttlig eller allvarlig immunbrist förväntas få ett svagare immunsvar efter vaccination och rekommenderas därför grundvaccination enligt särskilt schema.

För personer med allvarlig immunbrist kan ytterligare påfyllnadsdoser och individuell bedömning bli aktuell.

Om behandlande läkare på specialistklinik bedömer att en patient med nedsatt immunförsvar behöver en påfyllnadsdos skrivs remiss till vårdcentral för vaccination.

Vårdcentralen gör en journalanteckning om att patienten kommit på remiss, remissens avsändare samt given dos, registrerar dosen i Vaccinera samt registrerar besöket som ett avgiftsfritt besök med KVÅ kod: DT030 Vaccination, J07BX03 Vaccin mot covid-19.

Om behandlande läkare bedömer att även patientens anhörig behöver vaccination kan ett intyg skrivas och den anhöriga hänvisas till Vårdcentral för vaccination. Vårdcentralen registrerar vaccinationen enligt ovan.

Vaccination av barn i riskgrupp

De barn som är aktuella för vaccination behandlas till största del på Karolinska universitetssjukhuset/Astrid Lindgrens barnsjukhus och Sachsska barnsjukhuset. Barnet identifieras av behandlande läkare och remitteras för bedömning till allergi/lungmottagningen Sachsska barnsjukhuset. Därefter kallas barnet till vaccination.

I de fall barnläkare utanför barnsjukhusen rekommenderar att barnet erbjuds vaccination ska remiss med önskemål om vaccination skickas till allergi/lungmottagningen Sachsska barnsjukhuset. I de fall barnläkare behöver stöd för att värdera det medicinska behovet/risken kan läkaren ta kontakt med barninfektionskonsulten via växeln på Astrid Lindgrens barnsjukhus eller Sachsska barnsjukhuset, vardagar klockan 08.00–16.30.

Vaccination av icke-rekommenderade grupper

Personer som inte ingår i rekommenderade grupper kan i nuläget inte vaccinera sig mot covid-19 i Region Stockholm.

Vaccin mot covid-19

Här hittar du information och instruktioner om vaccin mot covid-19.

Kombination av vacciner

Aktuella rekommendationer om vaccination mot säsongsinfluensa. Vaccinationskampanjen pågår från den 15 oktober 2024 till den 28 februari 2025.

Medicinsk information

Vid behandling med orala antikoagulantia

Särskilda rekommendationer finns för vaccination av personer som behandlas med orala antikoagulantia.

Allergi och tidigare allergisk reaktion

I hälsodeklarationen, som också är inarbetad i appen Alltid öppet och Vaccinera, finns frågor om tidigare allergiska reaktioner och allergi. Utifrån svar och följdfrågor vägledes invånaren till en bokning på vaccinationsmottagning eller till kontakt med sin vårdcentral för en medicinsk bedömning. I de fall det behövs en utredning före ordination remitterar vårdcentralen till en särskild allergimottagning.

Vårdhygieniska aspekter vid vaccination

Vid covid-19-vaccination gäller samma hygienrutiner som för övrig vaccinationsverksamhet och mottagningsverksamhet/vårdverksamhet. Beakta aktuell regional rekommendation om source control.

Den regionala rekommendationen om source control är borttagen från och med 4 mars 2024.

Hälsodeklaration, samtycke och mognadsbedömning

Information om hälsodeklaration, samtycke och mognadsbedömning vid vaccination inom Region Stockholm. Gäller covid-19, säsongsinfluensa och pneumokocker.

Rapportering av biverkningar

Den som bedriver verksamhet inom hälso- och sjukvården ska snarast rapportera samtliga misstänkta biverkningar av läkemedel till Läkemedelsverket. Det är särskilt viktigt att rapportera allvarliga och/eller okända misstänkta biverkningar eller de som tycks öka i frekvens. Vaccinerna mot covid-19 är föremål för utökad övervakning varför hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning.

Den vaccinerade kan också rapportera biverkningar.

Att bedriva vaccinationsverksamhet

Det är viktigt att ni som vaccinatörer genomför vaccinationen på korrekt sätt, kommunicerar rätt information till invånaren och registrerar vaccinationen varje dag.

Vårdvalet omfattar vaccinationsprogram mot säsongsinfluensa, pneumokocker, covid-19 samt kikhosta för gravida. Förfrågningsunderlag, ansökningshandlingar och kontaktuppgifter.

Avgiftsfritt för regionens invånare

Vaccination mot covid-19 är avgiftsfri för rekommenderade grupper. Det gäller alla invånare och alla som är bosatta eller vistas i Sverige och inkluderar till exempel asylsökande, papperslösa, anhöriginvandrare som ännu inte fått svenskt personnummer, kvotflyktingar, arbetskraftsinvandrare, gäststudenter samt EU-medborgare som inte kan uppvisa giltigt EU-kort eller intyg på sjukförsäkring från hemlandet.

Statistik

Statistik över antalet fall av covid-19.

 

  • Uppdaterad: 11 september 2024

  • Faktagranskad: 11 september 2024

  • Redaktör: Tomas Wahl

  • Faktagranskare: Veronica Woxén, Smittskydd Stockholm, hälso- och sjukvårdsförvaltningen