Till start

Vårdgivarguiden

Värmeböljor innebär, utöver påverkan på hälsa- och liv hos människor, utmaningar i hantering av läkemedel, sterila produkter och medicinteknisk utrustning. För att arbeta med effekterna av långvarigt höga temperaturer finns åtgärder och checklistor att använda som stöd.

Utmaningarna med värmeböljor försvåras av att byggnader i Sverige oftast inte är dimensionerade för att klara långa perioder av höga temperaturer och hög luftfuktighet. I Region Stockholms Handlingsplan värmebölja - hälso- och sjukvård 2023 finns information och checklistor om vård vid värmebölja för dig som vårdgivare. 

Effekter av värmebölja

Många läkemedel, speciellt injektioner, som utsätts för varmare temperatur än 25 °C under viss tid riskerar att bli förstörda eller förlora delar av sin effekt. Information om hur respektive läkemedel ska förvaras finns i Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, FASS.

Hög relativ luftfuktighet, som kan uppkomma vid höga temperaturer och värmebölja, förkortar produkters hållbarhet. Vid förhöjd relativ luftfuktighet och temperatur kan det i operationssalar vara svårt att bibehålla operationsmaterialets sterilitet i den utsträckning som behövs för att minska uppkomsten av postoperativa infektioner. Exempelvis kan kondens falla ut och förorena sterilt material.

Medicinteknisk utrustnings funktion kan störas av för hög temperatur och fukt.

Åtgärder för att hantera värmebölja

Kontrollera förvaringsrekommendationer och tillverkarens anvisning för läkemedel. Besiktiga läkemedel före användning och var vaksam på fällningar, missfärgningar eller andra avvikelser för att undvika risk för försämrad effekt.

Kontrollera hållbarhet på steriliserade engångsprodukter. När produkters hållbarhetstid passerat eller om produktförpackningar är skadade eller har kondens, måste flergångsprodukter steriliseras om och engångsprodukter kasseras.

Om utrymmet för förvaring av läkemedel, sterila produkter, medicinteknisk apparatur med mera inte har gynnsam temperatur bör förvaringen bör dessa lokaliseras till ett svalare utrymme alternativt att kylutrustning installeras i därför avsedd lokal.

Om det råder hög relativ luftfuktighet där sterilt material förvaras bör rumstemperaturen höjas, eftersom varm luft kan bära mer vatten än kall luft. Överväg att använda fristående luftavfuktare anpassad för lokaler med särskilda hygienkrav.

Beakta vårdhygieniska krav vid användande av portabla kylanläggningar samt fläktar.

För personal som arbetar med skyddsutrustning eller i miljö där temperaturer kan bli höga bör chefer och arbetsledare vida åtgärder så detta inte får negativa konsekvenser för personalens hälsa.

Checklistor att använda under värmebölja

I Handlingsplan värmebölja finns mer information om effekter av värmebölja och åtgärder för att hantera dem. I handlingsplanen finns även checklistor för olika yrkeskategorier och vårdområden:

  • Checklista för chef/ledare i primärvård
  • Checklista för chef/ledare vid vårdavdelning
  • Checklista för läkare/sjuksköterska
  • Checklistor särskilt boende (SÄBO) och hemsjukvård
  • Checklista för chef/arbetsledare gällande vårdpersonal

Läs mer

Effekter och förslag på åtgärder för hälso- och sjukvården i Region Stockholm vid värmebölja samt vägledning vid en långvarig situation med höga temperaturer. Uppdaterad 20 juni 2023. Gäller tills vidare.

  • Uppdaterad: 9 juni 2023

  • Faktagranskad: 9 juni 2023

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Annica Liss Carlson, hälso- och sjukvårdsförvaltningen