Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Uppdrag och målgrupp

Målgruppen är barn och ungdomar i åldrarna 0 till och med 17 år som har en komplicerad sjukdomsbild, men som inte behöver akutsjukhusets specialistkompetens och utrustning.

Basuppdraget är på specialistnivå. De barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna har inte ett akutuppdrag, men de ska kunna erbjuda subakuta besök till tillfälligt sjuka barn 0 - 6 månader samt till tillfälligt sjuka barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och/eller funktionsnedsättning där grundsjukdomen påverkar omhändertagande av den tillfälliga sjukdomen på så vis att det finns behov av barn- och ungdomsmedicinsk specialistkompetens.

Kriterier för vilka barn/unga som ska tas emot på barn- och ungdomsmedicinska mottagningar respektive på husläkarmottagningar finns beskrivna på Viss.nu:

Tilläggsuppdrag

Inom vårdvalet finns ett tilläggsuppdrag:

  • Tilläggsuppdrag gällande utredning, behandling och uppföljning av barn och ungdomar med misstänkt eller diagnostiserad ADHD samt psykologstöd för patienter inom verksamhetens målgrupp.
    Från 1 juni 2022 har BUMM i uppdrag att utreda barn i åldern 10–17 år vid misstänkt ADHD. Barn i åldern 0–9 år ska utredas av BUP vid misstänkt ADHD.  

Förfrågningsunderlag

I förfrågningsunderlaget finns de aktuella krav som gäller för vårdgivare inom vårdvalet. Eventuella förändringar under avtalstiden meddelas direkt till vårdgivaren.

Mindre justering i bilagan uppdragsbeskrivning från 1 januari 2024

Mindre justering av målgrupp för tilläggsuppdraget gällande utredning, behandling och uppföljning av barn och ungdomar med misstänkt eller diagnostiserad ADHD samt psykologstöd för patienter inom verksamhetens målgrupp i förfrågningsunderlagets bilaga 4; uppdragsbeskrivning.

Inga nya åldersgrupper kommer att föras över från BUMM till BUP under 2024, vilket innebär att BUMM och BUP fortsätter med de åldersgrupper som de har haft under 2023. Eftersom det är ett nytt år behöver skrivningar om målgruppens födelseår anpassas i förfrågningsunderlagets uppdragsbeskrivning – från barn och ungdomar födda 2013 eller tidigare idag, till barn och ungdomar födda 2014 eller tidigare för 2024.

De uppdaterade målgruppsbeskrivningarna gäller från och med 1 januari 2024 och lyder enligt följande:

  • Punkt 1.2.3.1 - Uppdraget omfattar utredning av barn och ungdomar födda 2014 och tidigare med misstänkt ADHD samt behandling och uppföljning av barn och ungdomar 6 – 17 år med diagnosticerad ADHD och som utretts på BUMM.
  • Punkt 1.5.3 - Tilläggsuppdragets målgrupp är: barn och ungdomar födda 2014 eller tidigare med tecken på ADHD där sjukdomsbilden inte domineras av annan psykiatrisk eller neurologisk samsjuklighet.
     

Instruktioner bland annat om hur intresserade leverantörer kan ansöka om att bli godkända inom vårdvalet. Gäller från 1 februari 2023.

Blankett för ansökan om godkännande enligt lag om valfrihetssystem, LOV. Gäller från 1 februari 2023.

De krav som ställs för att bedriva vårdverksamhet enligt LOV. Gäller från 1 februari 2023.

Bilaga 1. Information om bas- och tilläggsavtal inom vårdval BUMM. Gäller från 7 december 2023.

Dokumentet beskriver ersättningsmodellen inom vårdval BUMM. Gäller från 1 februari 2023.

I dokumentet anges gällande krav på lokalens fysiska tillgänglighet. Gäller från 1 februari 2023.

Ersätta, rapportera och fakturera

För att du som vårdgivare ska få rätt ersättning ska rapportering till regionens register göras. I anvisningen hittar du vad du ska rapportera, och du som vårdgivare ansvarar för att ha teknisk förmåga att rapportera enligt den.

Anvisning för rapportering av vårdkontakter som underlag för ersättning. Gäller från 1 juni 2022. Uppdaterad 30 november 2023.

Regelverk för rapportering av vårdkontakter i Region Stockholm gäller alla vårdgrenar, både i öppen och sluten vård.

Hur du fakturerar inom vårdval barn- och ungdomsmedicinsk öppenvård, BUMM.

Kontakt

Frågor som rör rapportering kan du som vårdgivare ställa till funktionsbrevlådan för registreringsfrågor:

Funktionsbrevlådan för registreringsfrågor

Ersätta

Målrelaterad ersättning

Ansökningsblankett för vidareutbildad sjuksköterska inom astma/allergi.

Ansökningsblankett för vidareutbildad barnsjuksköterska inom obesitas.

Tilläggsersättning för obesitasbehandling

För att erhålla tilläggsersättning ska vårdgivaren anmäla planerad verksamhet till hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Uppföljning

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen följer upp vårdgivare löpande. Uppföljningen sker bland annat genom analys och kontroll av inrapporterade verksamhetsdata, statistiska underlag, kvalitetsutfall, uppföljningsmöten och genom fördjupade uppföljningar. 

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm följer upp hälso- och sjukvården på systemnivå, avtalsområden samt enskilda leverantörer.

Ansök om avtal

Vårdgivaren måste vara godkänd för att få driva verksamhet med ersättning från Region Stockholm, enligt Vårdval Stockholm. Kraven för att bli godkänd hittar du i förfrågningsunderlaget. Om ansökan godkänns tecknas ett avtal med Region Stockholm. Avtalet kan sägas upp om vårdgivaren inte lever upp till kraven.

Ansökningar tas emot löpande. Vårdval Stockholm innebär fri etablering i regionen för de vårdgivare som godkänns. Inom vårdvalet finns inte något volymtak.

Som vårdgivare kan du ansöka om att starta vårdverksamhet inom ett antal vårdområden som är upphandlade enligt LOV. Här finns information om ansökningsprocessen.

Inför driftstart

När du som leverantör ansökt om att starta verksamhet inom vårdval och blivit godkänd behöver det som framgår av länken ovan göras inför driftstarten.

Frågor om ansökan

Alla frågor kring godkännande ska ställas per e-post till:

Registrator

Uppsägning av avtal

Avtalet har en ömsesidig möjlighet till uppsägning. Vårdgivaren kan säga upp sitt avtal och avtalet kan sägas upp av Region Stockholm om vårdgivaren inte lever upp till kraven.

Här finns information om hur avtal kan avslutas och ditt ansvar som vårdgivare om verksamheten upphör. Gäller alla former av vårdavtal.

Kontakt för vårdgivare

För allmänna frågor om vårdvalet:

BUMM funktionsbrevlåda

Relaterad information

För samverkansrutinen för hälso- och sjukvård, skola och förskola vid remittering, utredning och behandling av barn med misstänkt ADHD, autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning, se nedanstående länk "Barn och unga i behov av särskilt stöd". Under länken finns även remissblanketten, Bilaga 3 i samverkansrutinen – remissblanketten utredning neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Samverkansöverenskommelsen mellan Region Stockholm och kommuner i Stockholms län, rutiner för avvikelsehantering samt kontakt.

Här hittar du mer information om regler och riktlinjer för digitalisering, till exempel om informations- och patientsäkerhet.

  • Uppdaterad: 31 januari 2024

  • Faktagranskad: 1 december 2023

  • Redaktör: Britta Manninen

  • Faktagranskare: Susanna Widell, hälso- och sjukvårdsförvaltningen