Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Hälsokontrollsystem (HKS) används vid screening av livmoderhalscancer för att hantera kallelser, remisser och meddelanden som gäller utredningar av cellförändringar och livmoderhalscancer. Systemet hjälper dig som vårdgivare att planera resurser och att erbjuda invånare tider som avbokats av andra invånare.

Syftet med HKS är att erbjuda kallelser till screening av livmoderhalscancer till personer med kvinnligt personnummer i åldrarna 23–70 år i Region Stockholm och Region Gotland. Om cellförändringar upptäcks ska utredning och behandling erbjudas i enlighet med det nationella vårdprogrammet för cervixcancerprevention.

HKS ska underlätta att HPV eller misstänkta cellförändringar i livmoderhalsen upptäcks tidigt. Systemet är också ett stöd i arbetet med att förbättra behandlingsresultat och överlevnad samt minska antalet livmoderhalscancerfall.

Systemets funktioner

Du som vårdgivare hanterar mottagningstider för planerade undersökningar och behandling. HKS har följande funktioner:

  • Urval väljer ut de personer som ska kallas och ger information som underlag för prognoser.
  • Kallelsesystem är en administrativ del där det går att ta fram prognoser, registrera scheman, generera kallelser, se kallelsehistorik samt boka om tider.
  • HKS har en koppling till Nationella processregistret för cervixcancerprevention (NPCX), som tillhandahåller underlag för urvalet.
  • I samband med att en tid bokas genererar HKS ett meddelande i inkorgen i 1177 via tjänsten 1177 webbtidbok.

Så funkar det för invånaren

Personer som kallas till screening får ett meddelande i sin inkorg på webbplatsen 1177.se. Genom att logga in kan de se sin bokade tid samt om- eller avboka den via tjänsten 1177 tidbokning. Bokningen syns i 1177, men inte hela kallelsen om till vad och varför man är kallad. Den kommer via brev eller digital brevlåda.

Så ansluter du till HKS

Förutsättningar för att kunna ansluta

Vårdgivare som ska använda HKS behöver vara anslutna till den regionala tjänsteplattformen, RTP. För att ansluta sig till RTP behövs i sin tur en uppkoppling mot SLL-net. För att kunna logga in i systemet behöver användaren ha ett e-tjänstekort.

RTP är en teknisk plattform som säkrar och effektiviserar informationsutbytet mellan olika it-system inom vård och omsorg.

Region Stockholms gemensamma kommunikationsnät. Information om beställning av anslutning och support.

Behörighet

Mottagningar som har avtal och finns upplagda i HKS mejlar namn, HSA-id och roll på den personal som ska ha behörighet till Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland (RCC Stockholm-Gotland):

Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland – cellprov

Inloggning

Vårdgivare loggar in i HKS med e-tjänstekort eller Siths e-id. Kortet ska ha behörighetsgraden LOA3.

Hur du beställer, hanterar och administrerar ditt e-tjänstekort.

Användarstöd

HKS har inbyggda manualer och hjälptexter i systemet för de flesta av funktionerna.

Kostnad

Det kostar inget för vårdgivare att ansluta sig till HKS.

Obligatoriskt för vissa vårdgivare

HKS måste användas av vårdgivare som har i sitt avtal med Region Stockholm att de ska använda digital funktionalitet eller digitala tjänster för att hantera kallelser, provsvar och/eller utredningsmeddelanden som gäller livmoderhalscancerscreening.

Rutin vid driftstopp

Vid driftstopp används ett manuellt underlag som inte får användas vid andra tillfällen och som inte ska skickas till laboratoriet. Skriv gärna ut några exemplar av blanketten som kan kopieras om din internetuppkoppling inte skulle fungera.

Gör så här vid driftstopp i HKS:

  1. Du som vårdgivare fyller i blanketten för hand.
  2. Provtagningsburken märks med en blank etikett. Provtagningsdatum, personens personnummer och namn anges på etiketten.
  3. När driftsstoppet är över ska uppgifter från det manuella underlaget föras över till en elektronisk remiss som skapas i HKS.
  4. Om överföringen i HKS inte sker samma dag som det bokade besöket måste rätt besöksdatum tas fram i besökslistan. Observera att det bara går att efterhandsregistrera i HKS sju dagar bakåt i tiden.
  5. En etikett från HKS ska skrivas ut och klistras på burken över den manuella etiketten. Etiketter som är skapade i HKS innehåller remiss-id (RID) som krävs för att laboratoriet ska kunna hantera prover.
  6. När överföringen till HKS är klar kan det manuella underlaget kasseras.

Drift och förvaltning

Region Västra Götaland äger och förvaltar systemet via Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst). Region Stockholm och Region Gotland har rätt att använda det.

Support och kontakt

Om det uppstår behov av support ska i första hand kansliet för RCC Stockholm-Gotland kontaktas. RCC Stockholm-Gotland är första linjens support och svarar under kontorstid på vardagar. Vid behov kan kansliet skicka ärenden vidare till leverantören.

Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland – cellprov

RCC Stockholm-Gotlands kansli och it-support kan i sin tur vända sig till RCC Väst, som hanterar supportärenden för regionerna som gäller felanmälan, support och frågor.

Ärenden som gäller invånargränssnittet i 1177 hanteras av nationell support för 1177.

  • Uppdaterad: 24 februari 2025

  • Faktagranskad: 24 februari 2025

  • Redaktör: Björn Larsson

  • Faktagranskare: Charlotta Boman, hälso- och sjukvårdsförvaltningen