Informatik i Region Stockholm
Informatik är det vetenskapliga område som studerar användning av information, informationsteknik och hur informationen bör utformas för att kunna användas på bästa sätt av den som behöver informationen.
Eftersom informationssystem oftast är digitaliserade handlar informatiken till stor del om hur informationssystem kan stödjas av it. Informatiken kan stödja uppbyggnad av informationssystem inom många olika fält, exempelvis hälso- och sjukvård, energisektor och biblioteksväsende.
Oavsett område är kärnan i informatiken alltid densamma – insamling, lagring och användning av information.
Hälsoinformatik
Informatik inom hälso- och sjukvården kallas även för hälsoinformatik. Hälsoinformatik handlar om att skapa förutsättningar för att ta vara på, bearbeta och presentera den information som skapas i hälso- och sjukvården, så att den gör så stor nytta som möjligt.
Strategi för informatikarbete i Region Stockholm
I mars 2021 fastställde informatikrådet en strategi för Region Stockholms informatikarbete.
I februari 2025 fastställde informatikrådet en strategi för införandet av Snomed CT i regionen.
Informatikrådet
Informatikrådet fattar beslut kring en gemensam informationsstyrning och informationshantering som omfattar hela hälso- och sjukvårdssystemet i Region Stockholm.
Regionalt termråd
Det regionala termrådet arbetar för att skapa förutsättningar för en samordnad och enhetlig hantering av termer inom Region Stockholm och Region Gotland.
Verktygslåda för informatiskt arbete
Verktygslådan för informatiskt arbete innehåller metodstöd, utvecklingspaketet och övrigt stöd för det informatiska arbetet.
Terminologitjänsten
Terminologitjänsten är en plattform som samlar kodverk, urval och mappningar från olika källor i ett gemensamt webbgränssnitt. Region Stockholm arbetar för att införa tjänsten för alla vårdgivare i regionen.
Relaterade länkar
Vårdinformatik hjälper dig att beskriva utförd vård så att beställaren, vårdgivare, politiska beslutsfattare och framtida forskare får korrekt underlag.
Masterdata innebär att data skapas i en gemensam källa och alltid uppdateras i källan så att uppdateringen slår igenom i alla system och tjänster som använder dessa data. Här kan du läsa mer om masterdata i Region Stockholm.
Om Masterdata (MDM) och masterdataprogrammet som är en förutsättning för digitalisering och nödvändigt för Region Stockholms hälso- och sjukvårdssystem.
Kontakt
Informatikfrågor – funktionsbrevlåda
- informatik@regionstockholm.se
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen