Lagar och regelverk
Det är framförallt smittskyddslagen, SmL, som reglerar smittskyddet. Syftet med smittskyddslagen är i första hand att skydda befolkningen mot smittsamma sjukdomar. Samtidigt måste den som är smittad vara säker på att få den vård, det skydd och det stöd som hen behöver från samhällets sida. Smittskyddsarbetet ska ske med respekt för alla människors lika värde och den enskilda integriteten.
Det finns också andra lagar och förordningar som reglerar smittskyddet och angränsande områden.
Smittbärarpenning
Vem har rätt till smittbärarpenning?
Smittbärarpenning kan betalas till den som har eller antas ha en smittsam sjukdom men som ändå kan arbeta. Det kan också betalas till den som smittar eller misstänks föra smitta utan att själv vara sjuk.
Kostnadsfrihet
Kostnadsfrihet vid undersökning, vård och behandling av allmänfarlig sjukdom
Enligt smittskyddslagen har patienter med en konstaterad eller misstänkt allmänfarlig sjukdom rätt till kostnadsfri undersökning, vård och behandling om den behandlande läkaren bedömer att risken för smittspridning minskar.
Lagstöd för handlingsprogram
Lagstöd för handlingsprogram
Gäller handlingsprogrammen för MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL
Hiv och klamydia
Hiv och smittskyddslagen
Hiv ingår som en allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen. Information om provtagning, förhållningsregler och smittspårning/partnerspårning.
Klamydia och smittskyddslagen
Klamydia ingår som en allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen. Information om provtagning, förhållningsregler och smittspårning/partnerspårning.
Miljö- och hälsoskyddet
Miljö- och hälsoskyddet och smittskyddslagen
Myndigheter inom smittskyddet, andra berörda myndigheter, läkare samt annan hälso- och sjukvårdspersonal skall samverka för att förebygga och begränsa utbrott eller spridning av smittsamma sjukdomar.
Fördjupning
Kontakt
Maria Rotzén Östlund | Smittskyddsläkare, avdelningschef
Peter Gröön | Landstingsjurist, enhetschef