Till Start

Vårdgivarguiden

Det regionala arbetsplatskodsregistret

Tidigare användes en kombikakod som arbetsplatskod inom Stockholms län. Eftersom användningen av kombikakoder fasas ut är arbetsplatskoden i registret inte längre en kombikakod.

Det regionala arbetsplatskodsregistret finns i den så kallade MDM-plattformen. Om arbetsplatskoden är knuten till en enhet finns uppgift om arbetsplatskoden vid uppgifter om enheten i MDM-plattformens register över enheter. Alla arbetsplatskoder kommer alltid vara knutna till en enhet, en organisation eller en person med särskilda regler för livscykelhantering, och visas i ett eget register i MDM-plattformen.

Huvudregeln i registret är att det ska finnas en arbetsplatskod per utförande enhet hos en vårdgivare och en arbetsplatskod per person vid fritidsförskrivning (gäller icke kliniskt verksamma, till exempel pensionärer). Arbetsplatskoder som tillhör vårdgivare som lagt ner verksamheten, eller personer som avlidit eller flyttat från regionen kommer inte att vara aktiva i registret.

MDM-plattformen är ett system som används för att hantera masterdata. Det skapar förutsättningar för att data kan hämtas från en källa och sedan återanvändas i många olika processer och system.

Hantering av olika typer av arbetsplatskoder

Arbetsplatskoder hanteras på olika sätt beroende på om vårdgivaren är regionägd eller privat. 

Regionägda vårdgivare

Bland de regionägda vårdgivarna ingår Karolinska universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, S:t Eriks ögonsjukhus, Stockholms läns sjukvårdsområde och Tiohundra.

Följande hantering av arbetsplatskoder gäller:

  • Arbetsplatskoder skapas automatiskt för nya vårdutförande enheter när nya vårdutförande enheter skapas i MDM-plattformen, med undantag för enheter tillhörande vissa medicinska verksamhetsområden (så kallade MVO-koder). På motsvarande sätt stängs arbetsplatskoder när en vårdutförande enhet stängs i MDM-plattformen.
  • Den vårdutförande enhetens arbetsplatskod exporteras till Ek (för bland annat förskrivning i Pascal) baserat på vilken vårdutförande enhet som den är kopplad till i MDM-plattformen.

Privata vårdgivare och övriga

Följande hantering av arbetsplatskoder gäller:

  • Privata vårdgivare och personer som inte är kliniskt verksamma som har behov av en arbetsplatskod ska skicka en ansökan och teckna ett avtal om en arbetsplatskod. Ansökningsblanketten finns längre ned på sidan.
  • Privata vårdgivares arbetsplatskoder kan läggas in och ändras för enheten direkt i Ek eller annan primärkälla.   
  • Privata vårdgivare arbetsplatskoder stängs exempelvis när vårdgivare lagt ner verksamheten eller personer avlidit eller flyttat från regionen. En stängning innebär att förskrivning på arbetsplatskoden efter stängningsdatumet (utfärdandedatum) inte längre täcks av högkostnadsskyddet.

Ansökan och avtal om arbetsplatskod för vårdgivare som inte har vårdavtal med Region Stockholm och för privat förskrivning

Regionägd enhet utan arbetsplatskod

För regionägda vårdgivare skapas arbetsplatskoder automatiskt när nya vårdutförande enheter skapas i MDM-plattformen, förutsatt att enheten har ett medicinskt verksamhetsområde (MVO-kod) som normalt behöver kunna förskriva läkemedel och/eller förbrukningsartiklar. Arbetsplatskoder skapas inte automatiskt för linjeenheter, regionägda omsorgsenheter (gäller Tiohundra) samt enheter med MVO-koder som normalt inte behöver kunna förskriva. Om en sådan enhet har behov av att kunna förskriva läkemedel och/eller förbrukningsartiklar ska ett ärende läggas till Servicedesk.

Region Stockholms serviceportal

Du når servicedesk och beställningskatalogen via serviceportalen.

Serviceportalen

OBS! Om du är ansluten till SLL-net krävs även inloggning med e-tjänstekort.

MVO-koder

MVO-koder där vårdutförande enheter inte får arbetsplatskoder automatiskt:

Tabell som beskriver vad MVO-koderna betyder.
MVO-kod Beskrivning
45 Ambulansverksamhet
541 Foniatrisk vård
551 Rehabiliteringsmedicinsk vård
552 Neurologisk rehabilitering
553 Habilitering
561 Sjukgymnastikverksamhet
564 Arbetsterapiverksamhet
566 Kiropraktorverksamhet
567 Naprapatverksamhet
761 Barn- och ungdomsradiologisk vård
762 Toraxradiologisk vård
763 Neuroradiologisk vård
811 Transfusionsmedicinsk vård
821 Klinisk bakteriologi
841 Klinisk kemi
881 Klinisk farmakologi
882 Klinisk genetik
883 Klinisk näringslära
892 Klinisk allergologi
893 Radiofysik
894 Klinisk virologi
895 Hormonlaboratorium
896 Klinisk immunologi
950 Kuratorsverksamhet
951 Psykologverksamhet
952 Familjevård

Socialstyrelsens har ett registergemensamt kodverk för medicinska verksamhetsområden (MVO) som används vid uppföljning, rapportering och ersättning för utförd vård.

Format på arbetsplatskod

Arbetsplatskoder som regionen utfärdat innan april 2025 baserades på kombikakoder med tillägg av inledande 01 som står för Stockholms län. Alla nya arbetsplatskoder från och med april 2025 har ett format om 13 tecken inklusive 01 i början.

Bakgrund

Relaterad information

Om Masterdata (MDM) och masterdataprogrammet som är en förutsättning för digitalisering och nödvändigt för Region Stockholms hälso- och sjukvårdssystem.

Samlad information om Nationella verksamhetsidentiteter (NVID). Projektet Nationella verksamhetsidentiteter möjliggör övergång till nationellt HSA-id som verksamhets-id.

Alla förskrivningar av dosförpackade läkemedel inom öppenvård görs i Pascal och journalförs i patientens journal.

Om e-recept, pappersrecept, regler läkemedelsförskrivning, arbetsplats/förskrivarkoder, dosförpackade läkemedel, förskrivning asylsökande och personer utan tillstånd.

Kontakt

Förvaltning arbetsplatskoder

  • Uppdaterad: 27 juni 2025

  • Faktagranskad: 24 juni 2025

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Marie Almén, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen