Till start

Vårdgivarguiden

Olika typer av kostnadsansvar

Två olika typer av kostnadsansvarsmodeller används:

  1. Direkt kostnadsansvar. De regionägda akutsjukhusen har från och med år 2020 kostnadsansvaret för läkemedel som förskrivits med högkostnadsskydd. Det betyder att kostnaden för öppenvårdsförskrivningen faktureras mellan vårdgivaren och hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
  2. Inget direkt kostnadsansvar men med tillämpning av en uppföljningsmodell, vilken syftar till att framhålla kostnadsmedvetenheten i vårdgivarens förskrivning och tillämpar en kostnadskvalitetsmodell. Läkemedelsförskrivningen analyseras och följsamheten till Kloka listan och andra valda kvalitetsindikatorer följs upp. Arbetet utförs i samarbete mellan vårdgivarna och hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

För läkare som arvoderas enligt den nationella taxan finns dessutom en enklare uppföljningsmodell utan koppling till avtal. Anslutningen är frivillig.

Läkemedelsbudget och bokslut

För vårdgivare med kostnadsansvar för förskrivna läkemedel inom högkostnadsskyddet beslutas vårdgivarens budget baserat på regionens årliga läkemedelsprognos. Vid bokslut behåller vårdgivaren eventuellt överskott respektive tar ansvar för eventuellt underskott, men en riskdelning mellan beställare och leverantör minskar risken vid stora differenser mellan kostnad och ersättning.

Utvecklingsarbetet för KÖL fortsätter för att finna skräddarsydda budgeteringsmodeller som passar sjukvårdsstrukturen.

Regional läkemedelsstrategi

I Region Stockholms läkemedelsstrategi för 2023–2026 betonas kostnadseffektivitet som en viktig komponent för att uppnå rationell och ekonomiskt hållbar läkemedelsförskrivning.

Förskrivningsregler

Regionens chefsläkarkollegium har fastställt förskrivningsregler med anledning av kostnadsansvaret. Syftet med dessa regler är att klargöra kostnadsansvaret mellan vårdgivare så att patienterna får de läkemedel de ska ha.

Utvärderingar

Kostnadsansvaret infördes 2010 och har utvärderats i två steg. Utvärderingarna föreslår bland annat förbättringar av själva överföringsprocessen, systemet för kostnadsfördelningen och kvalitetsuppföljningen. Det finns inga tecken på att patienter drabbas negativt eller att ansvaret missbrukas. De förväntade styrningseffekterna uppnås och det märks inga negativa styrningseffekter av betydelse.

Stöd för läkemedelsuppföljning

Till hjälp för att följa upp läkemedelsanvändningen hos enskilda vårdgivare i relation till andra vårdgivare eller regionen som helhet finns ett webbaserat uppföljningsstöd för att analysera läkemedelsfaktureringen. Se mer om läkemedelsstatistik på Janusinfo:

Kontakt för vårdgivare

Gustaf Befrits|handläggare, Läkemedelsenheten

Frågor om läkemedelsuppföljning

Läkemedelsstatistik

Relaterat

Rutiner för förskrivning och fakturering av läkemedel till patienter som inte är folkbokförda i Region Stockholm.

  • Uppdaterad: 12 april 2024

  • Faktagranskad: 12 april 2024

  • Redaktör: Britta Manninen

  • Faktagranskare: Gustaf Befrits, hälso- och sjukvårdsförvaltningen