Till start

Vårdgivarguiden

Rapporteringsanvisning

Läkarinsatser i särskilt boende

Rapporteringsanvisningen ska användas av verksamhet som är godkänd att bedriva vård enligt förfrågningsunderlag (FFU) LOV Vårdval Läkarinsatser i särskilt boende. Rapporteringsanvisningen fokuserar på variabler som ger ersättning. Oavsett påverkan på ersättning ska vårdkontakterna dokumenteras och rapporteras i enlighet med Regelverk för rapportering av vårdkontakter och övriga styrdokument.

Relevanta åtgärdskoder

Relevanta åtgärder bör rapporteras för beskrivning av vårdkontakten, oavsett om de ger ersättning eller inte. 

På denna sida informeras om koder och rutiner kring rapportering av koder som inte är avgörande för ersättning för varje enskild vårdtjänst. Avtalstexten ger anvisning om på vilket sätt koder nämnda på denna sida har samband med ersättning eller i övrigt har samband med avtalet. Uppmärksamma att bilagan inte har som syfte att ge en heltäckande bild av kodstrukturen som gäller kring rapportering av vårdkontakter.

 

KVÅ-kod Namn  Beskrivning Hänvisning
AA052 Screeningtest av kognitiva funktioner (i) Till exempel MMT (Mini Mental Test), Rita klocka, Rita kub, AQT (A Quick Test, tidigare Alzheimer Quick Test)  
AU118 Strukturerad suicidriskbedömning (i) Strukturerad bedömning av risken för att patienten ska utföra självmordshandling. I åtgärden ingår systematisk inhämtning av relevanta anamnestiska data, bedömning av psykiskt status och en, med beaktande av anamnesuppgifter, statusfynd samt kända risk- och skyddsfaktorer, gjord värdering av risken för självmordshandling. I åtgärden ingår även dokumentation av en strukturerad formulering av bedömarens värdering av risken.  
AW013 Upprättande av vårdplan (i) Planering och framtagande av individuellt skriftlig vårdplan för en enskild patient inom hälso- och sjukvård. Vårdplanen ska om möjligt utformas tillsammans med den enskilde och/eller dennas anhörig/närstående och tas i regel fram med den enskildes samtycke. Den ska innehålla mål för planerade insatser/åtgärder utifrån den enskildes behov. Vårdplanen kan beskriva insatser/åtgärder inom ett verksamhetsområde eller samordnade insatser/åtgärder mellan flera verksamhetsområden. Den ska dokumenteras och det ska finnas en ansvarig person för att planen tas fram och justeras. För uppföljning av vårdplan, se AW015 Leverantörens läkare ska tillse att en individuell vårdplan formuleras i samråd med listad och vid behov dennes närstående. Vårdplanen ska dokumenteras i journalen. Den är ett levande dokument som ska uppdateras löpande. 
AW015 Uppföljning av vårdplan (i) Uppföljning av vårdplan för insatser/åtgärder för en enskild patient inom hälso- och sjukvård. För upprättande av vårdplan, se AW013 Leverantörens läkare ska tillse att en individuell vårdplan formuleras i samråd med listad och vid behov dennes närstående. Vårdplanen ska dokumenteras i journalen. Den är ett levande dokument som ska uppdateras löpande. 
DT026 Ordination av läkemedel  Åtgärder i samband med insättning, utvärdering och utsättning av läkemedel. Innefattar t.ex. överväganden tillsammans med patienten, receptförskrivning, skriftliga instruktioner samt utvärdering av effekt och biverkningar. Aktuellt läkemedel kan anges med ATC-kod.  
GD005 Vårdintyg (i) Avser undersökning och utfärdande av vårdintyg. Övriga intyg se GD002 och GD003 Leverantörens läkare ska bedöma behov av och utfärda intyg för tvångsvård inom psykiatrin.
GD006 Konstaterande av dödsfall (i) Konstaterande av dödsfall genom undersökning eller i enlighet med 15§ i begravningsförordningen Leverantörens läkare ska fastställa dödsfall, utfärda dödsbevis och dödsorsaksintyg, se Vårdgivarguiden, Omhändertagande av avliden.
PA009 Bedömning av minnesfunktioner (i) Bedömning av korttidsminne, långtidsminne samt att återge minnen. Innefattar insamling och analys av information från exempelvis standardiserade bedömningsinstrument, skattningsskalor, intervju och/eller observation. ICF b144  
PB003 Bedömning av balansfunktion Bedömning av att bibehålla balans och undvika risk att falla. ICF b235  
PB009 Bedömning av smärta (i) Bedömning av individens smärtupplevelse. Innefattar insamling och analys av information från exempelvis standardiserade bedömningsinstrument, skattningsskalor, intervju och/eller observation. ICF b280  
PH002 Bedömning av risk för trycksår Riskbedömning för trycksår. ICF b810  
UV018 Efterlevandesamtal Samtal mellan vård- och omsorgspersonal och den avlidnas närstående en tid efter dödsfallet. Palliativ vård slutar inte i och med dödsfallet, utan inbegriper visst organiserat stöd till närstående för att hantera sin situation även efter dödsfallet. Leverantörens läkare ska erbjuda närstående efterlevandesamtal.
XS001 Information och rådgivning med företrädare för patienten Möte där någon företrädare för patienten (vårdnadshavare, god man, anhörig, närstående eller annan som patienten själv utsett som företrädare) möter hälso- och sjukvårdspersonal utan att patienten är med. Samtalet ska journalföras.  
XS007 Konferens med patient (i) Konferens med patient och/eller patientens företrädare (vårdnadshavare, god man, anhörig, närstående eller annan som patienten själv utsett som företrädare) och hälso- och sjukvårdspersonal från ett eller flera vårdområden. Sammanfattning av anamnes och kliniska fakta. Beslut om fortsatt diagnostik och terapi. Eventuella övriga åtgärder, t.ex. biopsier, kodas separat. Åtgärden konferens med patient används även vid olika former av vårdplanering. Inkluderar nätverksmöte  
XV003 Inskrivningssamtal (i) I samband med inskrivning/nylistning Leverantörens läkare ska, senast en månad efter listning, vid inskrivningssamtalet utföra en:
·         medicinsk bedömning och upprätta en vårdplan
·         fördjupad läkemedelsgenomgång
·         hälsogenomgång
Samtliga punkter ovan ska ha utförts innan koden XV003 registreras. För punkt 2, fördjupad läkemedelsgenomgång registreras även XV016. Registrering utgör beräkningsgrund för målrelaterad ersättning.
XV015 Läkemedelsgenomgång, enkel (i) Enkel läkemedelsgenomgång enligt Socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd HSLF-FS 2017:37 med ändringsförfattningar Leverantörens läkare ska vid behov tillhandahålla enkel läkemedelsgenomgång.
XV016 Läkemedelsgenomgång, fördjupad (i) Fördjupad läkemedelsgenomgång enligt Socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd HSLF-FS 2017:37 med ändringsförfattningar Leverantören ska utföra fördjupad läkemedelsgenomgång minst en gång per tolvmånadersperiod räknat från och med datumet för den första genomgången i samband med inskrivningssamtalet, se XV003 ovan. Registrering utgör beräkningsgrund för målrelaterad ersättning. 
XV018 Brytpunktssamtal (i) Samtal mellan ansvarig läkare eller tjänstgörande läkare och patient om ställningstagandet att övergå till palliativ vård i livets slutskede I den sena palliativa fasen, som innebär vård i livets slutskede ska Leverantörens läkare genomföra brytpunktssamtal.
ZV020 Användande av tolk