Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat om fördelningen av 2024 års statsbidrag inom kvinnohälsa. Merparten går även under 2024 till att finansiera de permanenta ersättningshöjningarna för barnmorskemottagningarna och förlossningsverksamheten. Ersättningshöjningarna har gjorts vid flera tillfällen sedan 2018 för att förbättra möjligheten till att öka grundbemanningen och utveckla vården inom slutenvården såväl som öppenvården. I nuläget finns viss överkapacitet i systemet men långsiktiga prognoser visar på en ökning av antalet födslar de närmaste åren och det är därför viktigt att säkerställa att förlossningsklinikerna kan bibehålla kapaciteten.

En nationell plan för förlossningsvården införs under 2024/25 med ett antal nya indikatorer som ska rapporteras till Socialstyrelsen. Förlossningsklinikerna får medel för att stödja utvecklingsarbete nära patienten. Förlossningsklinikerna ska vid årets slut redovisa insatser samt ge förslag på hur de nya indikatorerna gällande rutiner för två utförare vid diagnosticering av misstänkta förlossningsskador samt kontinuerligt stöd av en barnmorska under förlossningens aktiva fas, kan mätas.

Omkring 31 miljoner kronor fördelas till pågående insatser, bland annat till projektet för ett nytt upphandlat journalsystem samt som ett uppstartsbidrag till BB Stockholm och Södertälje sjukhus för tilläggsuppdraget sammanhållen vårdkedja för graviditet, förlossning och eftervård (även kallat Min Barnmorska).

Bakgrund

Staten och SKR har sedan år 2015 ingått totalt sju överenskommelser om förlossningsvård och kvinnors hälsa, med olika direktiv. Den senaste överenskommelsen avser 2024 och omfattar en satsning inom åtta insatsområden. De åtta insatsområdena i överenskommelsen är:

  1. Utveckling av graviditetsvårdkedja
  2. Utveckling av eftervård
  3. Stärkt kompetensförsörjning
  4. Utveckling av relevant kompetens i mödrahälsovården och förlossningsvården för att tillgodose kvinnors olika behov
  5. Utveckling av nya arbetssätt
  6. Utveckling av insatser för en mer jämlik mödrahälsovård och förlossningsvård
  7. Utveckling av hälso- och sjukvård som rör flickors och kvinnors hälsa och sjukdomar
  8. Särskilda insatser för att stärka tillgängligheten till mödrahälsovården och förlossningsvården på landsbygden

Regeringen har aviserat att satsningen ska fortsätta även 2025.